Tanchaztalalkozo2018_3_fotos_GoraczJozsef
Fotó: Gorácz József

Az élő népművészet összművészeti fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg. Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár ? mint az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál ? a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje. A táncháztalálkozó a műkedvelő és hivatásos előadók, a gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, a zeneiskolások és a hagyományőrző népművészek közreműködésével jön létre, a Kárpát-medencei és a moldvai magyarság, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében.

A Táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház-módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadó-művészet, falu és város, az archaikus és a modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése a nagyközönség aktív közreműködésével.

A XXXVII. Országos Táncháztalálkozó első napján, április 13-án ?Halljunk szót?!? címmel koncerttel egybekötött ?bemelegítő? nyitótáncházat tartanak a Fonó Budai Zeneházban, ahol a világ minden részéről érkező táncházkedvelők találkozhatnak. A következő nap, április 14-e már a Tánchagyományaink programrésszel, táncházak és bemutatók sorozatával indul a Sportaréna küzdőterén a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A néptáncokkal csak most ismerkedők megtanulhatják, a rutinosabbak élő zenére táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncainkat. A gyermekeket az Aprók táncával, kézműves foglalkozásokkal és Tücsökringatóval szórakoztatják, majd a művészeti szakiskolák is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Az esti gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot a küzdőtéren zajló Össztánc teszi teljessé.

Tanchaztalalkozo2018_2_fotos_Majnik
Fotó: Majnik

A Táncháztalálkozó zárónapja, amely idén április 15-ére esik, már évek óta családi nap, a gyermekekre és a gyermekes családokra fókuszál. Ezúttal az észak-magyarországi régiót bemutató Aprók Bálja különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. A kézműves foglalkozásokon is garantált az azonnali sikerélmény, a programot interaktív foglalkozások, mese- és bábelőadások, népzenei és néptáncbemutatók, a felnőtteknek pedig ?Ínyenc táncház? egészítik ki.

A nap egyik kiemelkedő pontja a Minden magyarok tánca, amely az évek során egyre nagyobb sikert arat. Alkalmanként csaknem kétszáz fő áll színpadra a világ legkülönbözőbb részeit képviselve. A program lényege, hogy a határokon kívül élő magyar néptáncosok és népzenészek teret kapjanak tudásuk bemutatására, amikor a megszokott hangulatú és színvonalú előadással örvendeztetik meg a közönséget. Mindkét napon délutánonként kamaratermi népzenei koncertekkel várják a látogatókat.

A Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója. A programot mindkét napon fotókiállítások, könyv- és CD-bemutatók, valamint filmvetítések gazdagítják.

Tanchaztalalkozo2018_1_fotos_Majnik
Fotó: Majnik

A rendezvény április 15-ei gálakoncertjén Szabó Balázs Bandája játszik, akik erre az alkalomra népzenészekkel (Fekete Márton ?Kispuma” ? brácsa, Molnár Péter ? bőgő, Heit Lóránt ? hegedű) lépnek fel. Ezt követően a Mindenki tánca ? ?A székelyeké? című, a Táncháztalálkozóra készült nagyszabású produkció zárja az eseményt. Utóbbi műsorrészben a legkiválóbb énekesek és a Táncháztalálkozó fesztiválzenekara közreműködésével több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát.

A Táncháztalálkozó néhány kiemelt programja:


Tánchagyományaink ? tánctanítás és táncbemutatók; Aprók tánca és tücsökringató; Művészeti szakiskolák bemutatkozása; ?Családban marad? ? népművészgenerációk műsora; Zsuráfszky Zoltán ? Találkozás a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel; Beszélgetések, koncertek, kiállítások; ?Ókútból friss víz? ? Trio á la Kodály, Csík zenekar, Kiss Ferenc életmű; OTP Bank Táncház Díj 2018; Hagyományőrző Gála ? a Nyugat-Dunántúl táncos szokásai farsangtól úrnapjáig; Össztánc; 25 éves a folkMAGazin; Vásár, játszóház, kézműves foglalkozások; Aprók Bálja ? észak-magyarországi régió; ?Minden magyarok tánca?; Ínyenc táncház; ?Tágasságot nekünk is?!? ? zeneiskolák koncertjei; Játszó-Tér; Mese-Párbaj; Hangszersimogató; Ezüstpitykés és Gyöngygalléros Ifjúsági Szólótáncosok műsora; Novák Ferenc tánctörténeti előadása ? A dunántúli nemzetiségek táncai; Vasárnapi gála ? Szabó Balázs Bandája koncert; Mindenki tánca ? ?A székelyeké?

 

 

Bővebb információ, részletes program: www.tanchaztalalkozo.hu

Jegyek kaphatók: www.broadway.hu

Kultúra.hu