Készítettek koreográfiát felhőkarcolók üvegablakaira, táncra perdültek több száz méteres sziklafalakon, mégsem szeretik a vakmerő jelzőt: ők a BANDALOOP társulat, akik 90 fokkal megdöntik a színpadot, és megmutatják, hogy a táncművészetben nincs lehetetlen. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 2019-ben ismét Magyarországra érkezik a legendás csapat, és a Müpa falain, valamint a Fesztivál Színházban láthatjuk majd lélegzetelállító produkciójukat. 7 (mozgó)képben a vertikális tánc amerikai úttörőiről.

bandaloop

1. Mindenkit lenyűgöztek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

2017 őszén egy Kálvin téri irodaépületet hódított meg a Bandaloop csapata. Hogy miért erre a helyszínre esett a választásuk? A cél az volt, hogy bevonják a járókelőket: olyanokat is, akik egyébként nem ülnének be egy táncelőadásra. A csapat első budapesti vendégszereplése minden szempontból maradandó élmény volt, hiszen GoPro kamerákkal egy különleges kisfilmben rögzítették nemcsak magát a lélegzetelállító előadást, hanem a készülődés izgalmas pillanatait is.

 2. Az extrém látvány, a meghökkentés a hatás része

“A metró felé menet, munkába vagy hazafelé igyekezve az emberek egyszercsak belefutnak az előadásba, és nem tudnak nem megállni, és végignézni a produkciót” – mesélte Thomas Cavanagh, a Bandaloop ügyvezető igazgatója legutóbbi budapesti fellépésük előtt adott interjújában. “A köztéri művészetet mindenki számára nyitottnak tartjuk, nem egy árunak, ami csak bizonyos rétegek számára elérhető. Az extrém látványt használjuk arra, hogy berúgjuk az ajtót, és bevonzzuk az embereket a koreográfia mélyebb rétegébe, ami már valóságos tánc, koreográfiával, intim mozdulatokkal, arckifejezésekkel.”

3. Az American Music Awardson Pinkkel léptek fel

A BANDALOOP profizmusa és extrém látványvilága tökéletesen párba állítható a punk-pop díva, Pink extravaganciájával. Ezt a szerencsés együttállást használták ki a 2017-es American Music Awards díjátadóján, ahol az énekesnő szó szerint új szintre emelte, amit a show fogalmáról gondolunk: egy 34 emeletes hotel oldalán táncolt együtt a BANDALOOP csapatával Los Angeles belvárosában. Pinknek mindössze öt napja volt, hogy megtanulja a technikát és a koreográfiát, és a táncosok egybehangzó véleménye alapján nagyszerűen teljesített – szerinte ez volt a legfélelmetesebb dolog, amire valaha is rávette magát.

4. Szaúd-Arábiában, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított helyszínen is táncoltak már

A modern felhőkarcolók mellett történelmi jelentőségű épületek is a Bandaloop kedvencei közé tartoznak. Táncoltak már Indiában, a Golkonda-erődben, Mexikóban 15. századi katedrálisokon, tavaly pedig, amikor úgy érezték, újabb kihívásokra van szükségük, Jeddában, Szaúd-Arábiában léptek fel. ?A mi perspektívánk változott meg a leginkább ? mesélte az ügyvezető igazgató ? egy zárt társadalmat képzeltünk el, ahol a művészek nagyon szűk keretek között mozognak. Valóban egy zárt országról van szó, emberi jogi kihívásokkal, de felvillanyozó volt egy helyi család segítségével dolgozni a helyszínen.?

5. A világ legnagyobb épületeit hódították már meg

A városi építészet és a vertikális tánc rendhagyó találkozása olyan lehetőségeket tár fel, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. A BANDALOOP pontosan ebből merít, nem véletlen, hogy a társulatot rendszeresen hívják épületátadókra, üzletek megnyitójára is. Koreográfiáik megalkotásakor fontos szerepet játszik a “színpadul” szolgáló épület, annak szerkezete, felületei, izgalmas építészeti megoldásai. Így lesz ez akkor is, amikor a Müpa falain perdülnek táncra.

bandaloop_dancing_in_the_street
Fotó: dangerousintersection.or

6. A hegyekből indultak, és gyakran vissza is térnek a természetbe

A Bandaloop története a ’90-es években kezdődött: az első csapat hegymászókból és táncosokból jött össze, akik új médiumot, új formákat kerestek. A művészeti vezető és alapító, Amelia Rudolph víziója volt a mászás technikájának és a tánc szépségének ötvözése. Azóta számos természeti környezetben hódítottak már meg magaslatokat – táncoltak a Yosemite Nemzeti Park magas gránitfalain, a kínai Tianmen-hegységben, a Himalájában és az olasz Dolomitokban is -, de szerencsére van még számos sziklaformáció a világban, ami táncra hívja őket.

bandaloop_yosemite_peter_mcbride
Fotó: Peter McBride

7. Prokofjev unokája szerezte a Budapestre érkező előadás zenéjét

Legutóbbi, Strings című beltéri előadásuk zenéjét Gabriel Prokofiev, Londonban élő DJ szerezte, aki a legendás orosz zeneszerző és zongorista, Szergej Prokofjev unokája. “Tökéletesen kombinálja a régi orosz világot, ahonnan a nagypapája érkezett, a jövőbe mutató, modern klubok hangzásvilágával” – meséli Amelia Rudolph, a társulat művészeti vezetője. Többek közt ezt a produkciót is láthatják majd a nézők a 2019-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ahol a Bandaloop előadása mellett olyan további csemegékkel találkozhatnak a kortárs tánc és mozgásszínház rajongói, mint Emanuel Gat Sunny című koreográfiája, a francia újcirkusz-zseni, Yoann Bourgeois Minuit (Éjféltájt) című műve, vagy az Artus ? Goda Gábor Társulatának legfrissebb produkciója, A szél kapuja.

A cikk eredetileg a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos blogján, a btf.blog.hu oldalon jelent meg.