A fogyasztói társadalom és a globalizáció termékeinek létjogosultságát feszegeti az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes táncszínházi performansz jellegű koprodukciója.

A 497 című előadás táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját. Az alaptörténet szerint Dumitru Dan vezetésével 1908-ban négy zenész-táncos jelentkezett Buzauból a Touring Club de France által meghirdetett világkörüli gyaloglóversenyre. Az utazók román népdalokat és néptáncokat tanultak, valamint hangszereken kezdtek játszani annak érdekében, hogy útjuk során saját folklórjuk előadásával tartsák fenn magukat.    

A csoport 1910-ben román népviseletben kezdte meg a több mint tíz évig tartó utazását, amelynek során 497 pár bocskort használtak el.    

Feljegyzések, térképvázlatok és naplótöredékek álltak az alkotók rendelkezésére, amelyek által betekintést nyerhettek a kontinenseket átívelő, kihívásokkal teli, sokszor drámai és tragikus utazásba. A gyaloglók voltak fogságban, vettek részt államelnöki fogadáson, érte őket baleset, de szórakozhattak egy híres indiai maharadzsa palotájában is. Mindezek folyamán számtalanszor megkérdőjelezhetővé vált a jelöletlen ösvényen haladás fontossága.    

A különleges képi világú 497 című előadás rendezője Farkas Tamás koreográfus, társrendezője Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője.

Az
aradi bemutatót kedden este 7 órakor tartják.