A Magyar Nemzeti Filmalap nagy hangsúlyt fektet a magyar filmipar és filmkultúra fejlesztésére, a jövő filmes szakembereinek képzésére. Milyen szempontokat vettek figyelembe, mikor kidolgozták a Filmalap képzési programját?

A korábbi években a Filmalap számos kutatást végzett annak érdekében, hogy megismerje a hazai filmes szakma és a szakemberek igényeit, illetve dr. Takács Ildikó vezetésével tudatosan tervezte az oktatásban, a képzésben való szerepvállalását. Ennek egyik első eredménye volt a 2016-ban elindult Filmipari Képzési Program, illetve a filmes gyakornok rendszer és pályaorientációs honlap létrehozása. A Filmipari Képzési Program a hazai filmgyártás versenyképességének fejlesztését és a munkaerőhiány csökkentését célozza. Idén a harmadik pályázatot hirdettük meg, amelynek keretében a pályázatot elnyerő intézmények ősztől indíthatják majd el képzéseiket ? például rendezőasszisztens, felvételvezető, berendező, CGI, DIT, kameraasszisztens területeken. A Képzési és Innovációs Igazgatóság 2017 őszén kezdte meg munkáját, és akkor indítottuk el a Fast Forward Programot is, amely többnyire a kreatív filmes szakmákat célozza, és rövid workshopokat, előadásokat kínál külföldi szakemberek bevonásával. Míg a filmipari képzésben résztvevők a nulláról indulva sajátítanak el egy szakmát, és a filmes gyakornok rendszeren keresztül lehetőségük nyílik az elhelyezkedésre, addig a Fast Forward Program workshopjainak nagy része már igényel valamiféle alap szakmai tudást. Ebben a programban inkább a nagyelőadások azok, amelyek a diákok vagy a szakma iránt egyelőre csak érdeklődő résztvevők számára érdekesek lehetnek.

ffp_02_09-5641
Sibylle Kurz pitching előadása az ELTE-n
Fotó: Valuska Gábor

 

Fontos céljuk tehát a filmszakma számos területén tapasztalt munkaerőhiány megszüntetése.

A korábbi kutatásokból kiderült, hogy számos területen hiányzik az utánpótlás. Ezek közül az elmúlt években többen is ? felvételvezető, rendezőasszisztens, segédoperatőr, DIT technikus, naplóvezető, produkciós asszisztens, VFX szakember, produkciós koordinátor, stb. ? támogattunk képzéseket. Azt viszont világosan látjuk, hogy sok további területen szükséges még a Filmalap ösztönző részvétele, ezért folyamatosan gondolkodunk és tervezzük a következő lépéseket. Ezt segítendő, az idei évtől belevágunk a rendszerszintű kutatásba, mert meggyőződésünk, hogy csak a ?nagy képet? értve tudunk hosszú távon fenntartható hazai filmipart tervezni. Azt szeretnénk, hogy a filmszakmai kutatás, a zenei iparéhoz hasonlóan, évente legyen felvéve, ez ugyanis nagyban segítené a trendek megértését és a pályakövetést.

 

A Filmalap képzései közé tartozik a Fast Forward Program, melynek keretében rövid képzésekkel fejlesztik a szakembereket. Erre a programra akkor elsősorban olyan személyeket várnak, akik valamennyire már jártasak a filmszakmában?

Rettentő izgalmas kísérlet volt a Fast Forward Program! Mostanra már tíznél több sikeres workshop és előadás van mögöttünk, és azt mondhatom, mi magunk is nagyon sokat tanultunk. Az általánosabb témákról szóló nagyelőadásaink diákok, kezdők és laikusok számára egyaránt érdekesek voltak, míg a kiscsoportos műhelymunkákra már konkrét projektekkel vártuk a résztvevőket, és igyekeztünk homogén csoportokat összeállítani. Megközelítőleg nyolcszázan vettek részt a programjainkon: voltak, akiket több különböző foglalkozáson is viszont láttunk. Olyan, mintha egy kis informális közösség formálódna körülöttünk, ami nagyon jó érzés.

_PJ_0934
Simon Perry európai koprodukciós workshopja a Filmalapban
Fotó: Posztós János

 

Milyen tudást sajátíthatnak el azok, akik részt vesznek a Fast Forward Program workshopjain?

Számos különböző foglalkozást kínáltunk a pilot (bemutatkozó ? a szerk.) évben. Figyeltük, mennyire népszerű egy-egy program, és folyamatosan kértünk visszajelzést a résztvevőktől, a megjegyzéseikből pedig rengeteget tanultunk. A filmmarketingtől a vágáson át a forgatókönyvírásig, vagy akár a filmszínészetig bezárólag rengeteg programot szerveztünk. Az előadások és workshopok nagy részét már ősszel meghirdettük, de volt pár olyan eset is, hogy egyszerűen jól jött egy szakember budapesti tartózkodása, és arra szerveztünk előadást.

 

Milyen szakemberek adják át tudásukat a részvevőknek a Fast Forward Program keretében? Ki tudnál emelni néhány előadót?

Hálátlan feladat bárkit is kiemelni, mert mindenki fontos és érdekes volt. Számomra az egyik csúcspont Katriel Schory, az izraeli filmalap igazgatójának inspirációs előadása volt arról, miért fontos a low-budget (alacsony költségvetésű ? a szerk.) filmkészítés. A Filmalap YouTube-csatornáján egyébként megtekinthető ez az előadás, akárcsak Krzysztof Zanussi filmrendező, Sibylle Kurz pitching szakember és Martin Daniel forgatókönyv-fejlesztő előadása. A szakmai workshopok közül eddig talán Simon Perryé volt a legtanulságosabb: ő az európai koprodukciós lehetőségek labirintusán vezette végig a résztvevőket.

_VG_5285
Az utómunka workshop szervezői és résztvevői a Filmlaborban
Fotó: Valuska Gábor

 

A Fast Forward Program workshopjai elméleti és gyakorlati tudást is adnak. Milyen gyakorlati elemei vannak a képzésnek?

Valóban, a Fast Forward Program gyakorlati workshopokat is kínál, de úgy látjuk, hogy néhány nap alatt nem lehet egy szakmát a-tól z-ig megtanulni. Ennek ellenére nagyon jól sikerült Carmen Tabanyi naplóvezető workshopja: az egyik résztvevő épp most tér haza Hollywoodból, ahol Carmen bevitte a forgatásra, ahol dolgozik. Én úgy látom, hogy a programjaink sikere pont ezekben az informális lehetőségekben rejlik. Hiszen soha nem lehet tudni, hogy egy személyes találkozás milyen új irányt nyit meg az életünkben.

 

A 2018/2019-es évben milyen workshopokkal várja a Filmalap a tanulni vágyókat?

A 2018/2019-es tanév programját most kezdjük el tervezni. Azt szeretnénk, hogy a kreatív dokumentumfilmek fejlesztése és a filmrendezés is bekerüljön a programunkba.

Ha valaki kedvet kapott a képzésben való részvételre, érdemes követnie a Filmalap híreit, illetve bejelölni Facebook-on a Fast Forward Program-csoportot, mert akkor első kézből értesülhet az előadásokról és a workshopokról.

 

Készítette: Tóth Eszter