Nátyi Róbert kurátor a tárlat szerdai sajtóbejárásán elmondta, a kiállítás része annak a kortárs magyar mesterek előtt tisztelgő sorozatnak, melyben elsőként Kovács Péter életművéről kaphattak áttekintést az érdeklődők. Hozzátette: jövőre Szabados Árpád műveiből rendeznek hasonló tárlatot.

A kiállítóhely mindkét emeletén látható kiállítás anyaga több mint 230 festményből áll, és átfogja Aknay János mintegy fél évszázados életművét. Az 1970-es években készült legkorábbi alkotások mellett szerepelnek a tárlaton egészen friss, 2018-ban született képek is ? mondta a művészettörténész.

A látogatók a bemutatott munkákon a művész kiemelkedő festői és grafikusi tevékenységének számos visszatérő motívumát fedezhetik fel: ilyenek az angyal, a bábu, a kereszt, a ház, az ablak, valamint a magyar és székely rovásírás motívumai.

A születésnap alkalmából Aknay János egész életművét áttekintő, magyar és angol nyelvű album is megjelent, melyben szakemberek több tanulmányban mutatják be a festőművész munkásságát.


aknay_janos_emlek_2014_copy_1920x0_35f_600x416.png
Emlék, 2014

Aknay János elmondta, a kiállítás anyagát többségében múzeumok és magánygyűjtők kölcsönözték. A tárlat összeállítását teljes egészében a kurátorra bízta. A szecessziós Reök-palota kisebb és nagyobb tereinek váltakozása, az alkotások elrendezése izgalmas világot teremt a látogatóknak.

A művész bemutatta a tárlaton szereplő legkorábbi, szentendrei hagyományokból táplálkozó, fára készült képeit, melyeket sajátos pasztelltechnikával készített. Mint mondta, ezeknek a 70-es években született alkotásoknak a formavilága köszön vissza legfrissebb munkáiban, az Emlék sorozat darabjait azonban már vászonra akrillal festette.

Forrás: MTI