42752915_1057651591061730_8656610634965712896_o

Ámmer Gergő 31 éves szobrászművész 2017-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Kő Pál, Gálhidy Péter és Sallai Géza tanítványaként. Visszatérő kiállítója az Őszi Tárlatnak, ahol korábban már elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját. Alkotásai láthatók köztéren is, például egy 1956-os emlékmű a Vas megyei Kondorfán.

A Tornyai-plakettet a kiállítás történetében egyik legfiatalabb alkotóként elnyerő művész az MTI-nek elmondta: kezdetben főként kőportrékkal foglalkozott, majd e szobrok készítése során modellként használt gipsz egyre inkább teret nyert munkáiban. Ma a kő alázatosságot, akkurátusságot igénylő megmunkálása és a gipsz könnyedsége, lazasága teremt egyensúlyt művészetében ? mondta.

_D0A6956_Copy
Ámmer Gergő szobrászművész és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere

A kiállítás történetében első alkalommal adtak át életműdíjat, amelyet a korábbi fődíjasok közül az idei tárlaton résztvevők egyikének ítélt oda a zsűri. Fehér László 1976-ban Szentiványi Lajos és Kokas Ignác tanítványaként végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Tehetségét számos kitüntetéssel ismerték el, 1993-ban Munkácsy-, 2000-ben Kossuth-díjat kapott. Az Őszi Tárlatok rendszeres résztvevője, 2009-ben Endre Béla-díjjal, 2010-ben Tornyai-plakettel ismerték el munkáját.

_D0A6729_Copy

A tárlat megnyitóján összesen 21 elismerést adtak át. A Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat Kaliczka Patrícia festőművész nyerte el. A Fiatal festők nívódíját Rózsa Luca Sára kapta. A kiállítás fődíján túl Hódmezővásárhely városa adja az Endre Béláról, valamint a Galyasi Miklósról elnevezett díjakat is: előbbi mesterdíjat Szabó Tamás festő- és szobrászművész, utóbbi nívódíjat Lőrincz Tamás festőművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott díjban Kotormán Norbert szobrászművész részesült, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Papageorgiu Andrea festőművész kapta ? a díjat a MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Tardy-Molnár Anna adta át.

_D0A6977_Copy
Papageorgiu Andrea festőművész és Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője

A kiállításon 135 művész több mint 200 alkotását láthatja a közönség az Alföldi Galériában. A festmények a hagyományoknak megfelelően nagyobb számban szerepelnek, ám a plasztikák kisebb számuk ellenére is magas minőséget képviselnek ? fogalmazott Pogány Gábor művészettörténész. Az Őszi Tárlatok címzetes kurátora szerint a napjainkban az absztrakt és az ábrázoló kifejezésmódok közül az utóbbi népszerűbb az alkotók körében, de az elvontabb kifejezésmódot alkalmazók is fontos szerephez jutnak, a nonfiguratív ábrázolás is része a kiállításnak.

_D0A6713_Copy

A Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitását követően Mártélyon gyűltek össze a művészek, ahol Tardy-Molnár Anna elmondta: több mint 500 éjszakát töltöttek hazánk művészei a Mártélyi Alkotóházban. ?A hatalmas szám azt jelenti, hogy Hódmezővásárhely és Mártély nemcsak az Őszi Tárlat idejére, hanem egész évben biztosítja a vonzerőt, a szellemi kisugárzást és az alkotó energiát, amelyért érdemes idejönni.?

_D0A7500_Copy

Lázár János országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében kiemelte: a Hódmezővásárhelyre, Mártélyra érkező művészek jó része visszatérő vendég. Egyúttal megköszönte az itt alkotók munkáját, valamint hangsúlyozta a nagy előd, Tornyai János munkásságát. A művész ?néhány száz méterre élte élete jelentős részét, és próbálta az egyik kiemelkedő magyar festőművészként felhívni a magyar Alföldben, a magyar természetben, az ember és a természet közös munkálkodásában rejlő lehetőségre a figyelmet. Próbálta fölébreszteni a kényes ízlésűek, a modernisták és a régiek érdeklődését a folyamatos tájábrázolás, valamint a hétköznapi magyar életvalóság iránt.?

Forrás: MTI/MANK Nonprofit Kft.