Az idén indult Budapest FotóFesztivál célja, hogy a kortárs fotográfiát közelebb hozza a budapesti közönséghez ? mondta el a kiállítás április 7-ei sajtóbemutatóján Sikota Krisztina, a Várkert Bazár kulturális igazgatója. Somosi Rita és Szarka Klára, a kiállítás és a fesztivál kurátorai hozzátették: a tervek szerint egy-egy csoportos tárlat keretében minden évben azt is vizsgálják majd, hogy a klasszikus műfajok mit jelentenek a kortárs fotográfusok számára. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal és a Várkert Bazárral együttműködésben megrendezett, Szubjektum című kiállítás a kortárs magyar portréfotográfia sokszínűségét kívánja feltárni. Ennek érdekében a szervezők nyílt pályázatot írtak ki, amelyre kétszáznál több pályamunka, összességében rendkívül színvonalas anyag érkezett ? számoltak be.

17523436

 

A kurátorok 48 fotográfus több mint 120 képét válogatták be a kiállításba, amely elmondásuk szerint jól mutatja a kortárs magyar fotográfia állapotát: azt, hogy milyen sok megközelítés, stílus és irányzat fér meg egymás mellett, egy műfajon belül is. Mucsy Szilvia, a Budapest FotóFesztivál igazgatója emlékeztetett arra, hogy vasárnap zár a Műcsarnokban a rendezvénysorozat másik kiemelt eseménye, Alex Webb A fény szenvedése című tárlata. A Várkert Bazárban rendezik a BPF-TRIPON fotómaratont is, amely külön gyerekeknek szóló versenyszámával családi programként színesíti a rendezvényt.

unspecified
Walton Eszter: Lányaim hangárban pirosban II.

 

A Budapest FotóFesztivál központja a Budapest Projekt Galéria, amely többek között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotó tanszéke kiállításának ad otthont, valamint workshopok, szakmai beszélgetések, alkotói bemutatkozások helyszíneként is működik. A fesztivál keretében minden évben egy-egy fotógyűjtemény is fókuszba kerül, idén a Szöllősi-Nagy-Nemes Gyűjtemény fotográfiai válogatása mutatkozik be három helyszínen: a FUGA Kortárs Építészeti Központban, a Gregersen Art Pointban és a Voke Vasutasok Széchenyi István Művelődési Házában. A Budapest FotóFesztiválhoz számos galéria, múzeum, kiállítóhely csatlakozott: mások mellett a Budapesti Olasz Kultúrintézet, a Deák17 Galéria, a Kiscelli Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a TOBE Gallery és a Viltin Galéria.

 

A Szubjektum című kiállítás május 31-éig látható a Várkert Bazár Déli Palotájában.

 

Forrás: MTI

Fotó: Várkert Bazár Facebook-oldala