cilinder_a_vitrinben

Mint ismert, a közgyűjtemény elköltözött az intézmény külső felújítása, belső átalakítása miatt egy jóval kisebb épületbe. Az ideiglenes épületben kiállítótér nincs, de mindig megtalálják a jelenlét módját egy-egy minitárlat, szabadtéri vagy vándorkiállítás formájában.
 

Ez alkalommal a zalaegerszegi városháza aulájában álló vitrinbe költöztettek be egy igen becses darabot, egy cilindert a hozzá készített kalapdobozával együtt. A hétköznapokon viselt kürtőkalap utódjának számító cilindert a 20. század elején már csak az alkalmi férfiviselet kiegészítőjeként hordták. A bemutatott minőségi darabot finom cilinderplüssből készítették, selyemmel bélelték, alján szalaggal erősítették meg, karimáját pedig fekete ripszselyemmel borították.

cilinder1_r

A 2021. februárig tervezett sorozatban a hónap műtárgya lesz egy olyan likőröskészlet és tányér, amelyet a polgári családok a múlt század elején használtak. Novemberben egy kerámiából készült patikaedény kerül az üvegvitrinbe, jövőre egy miniatűr szőlőprést mutatnak be. A régészeti ásatásokon talált leletek közül egy borostyángyöngy, egy pecsétnyomó, valamint a római kori feltárás során előkerült ruhadíszek (fibula, mellkorong és övdísz) kerültek a válogatásba.

 

A következő év decemberében a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó szentkép és az ügyes kézzel felépített, miniatürizált jelenetképet rejtő türelemüveg díszíti majd a városháza auláját.

A sorozat a Kr. e. 14. századból származó karvédő tekercs bemutatásával zárul: a körbecsavarodó, spirálban végződő bronz huzalból készült, díszes karvédő tekercs a késő bronzkori fegyverzet egyik jellemző eleme volt.

A megyeházán várhatóan a nyár végén, az épület földszintjén zajló felújítási munkák befejezése után helyezik el majd el a hónap műtárgyát. A kezdeményezéssel arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ?kacatnak” számító tárgyak megfelelő restaurálással, a róluk szóló információk pontos leírásával műtárggyá, történeti dokumentummá vagy akár kiállítási darabbá is válhatnak.

mamutcsont
A mamutcsontok

Kostyál László művészettörténész elondta: hogy a Göcseji Múzeum nagyon jó kapcsolatot ápol a térségben élő emberekkel, így nagyon sok olyan tárgy, bútor kerül ajándékként a gyűjteménybe, amely a zalai, zalaegerszegi családok múltját őrzi. Hozzáfűzte: a Pákán élő Nagy Norbert április elején két mamutcsontot ajándékozott a Göcseji Múzeumnak. A két méter hosszú bordacsont és a lábcsont egy darabja a földmunka során, a megyehatár közelében került elő a földből. A mamutcsontok a múzeum gyűjteményébe kerültek, a tervek szerint a közeljövőben a közönségnek is bemutatják.

Fotók forrása: gocsejimuzeum.hu