Mind tudni akarjuk, kik vagyunk, honnan jöttünk. Családtörténetet kutatunk, DNS tesztet készíttetünk, azt reméljük, hogy az anyakönyvek, levéltárak, a génjeink adataiban ott van a válasz, ott van a történetünk. Pedig máshol van. Országok, közösségek története egy fényképalbum egy fiatal képzőművész, Tranker Kata merész és mégis gyengéd installációjában ja.

A magyar zsidó családok történetében a történelem különös erővel kísért, gyakran hiányként, fájdalomként jelenik meg. Ezt a hiányt változtatja művészetté Tranker Kata. Talált fényképekből, vizuális dokumentumok "körbedolgozásából" születő installációján minden ismerősen ismeretlen arc azzal a kérdéssel szembesít bennünket: kik is vagyunk tulajdonképpen.

A Hochstädter-családnak a múzeum fotótárában lévő családi fényképalbuma látható a kiállításon, egy felvidéki eredetű zsidó kereskedő, illetve hivatalnokcsaládé, amely hazafias beszédekkel kezdődik, Trianonnal, hazaváltással, halálmenetekkel, túléléssel folytatódik, némasággal, magánnyal zárul le. A kiállítás a Síp 12 Galéria merészen bensőséges, szelíden kísérletező, a személyes kérdések intim radikalitását, aktualitást kereső örökségét viszi tovább.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiemelt szerepet szán a családi múlthoz, a családi emlékezethez kapcsolódó tevékenységnek, kutatásainak, gyűjteményének megismertetésére. A mostani kiállítás, folytatva a korábbi képzőművészeti tárlatok koncepcióját, az intézmény gyűjteményének egy-egy darabját mutatja be a kortárs művészethez való lehetséges kapcsolódási pontjaikkal.

A tárlat a családi/privát fotó jelentésének különböző rétegeit szeretné felfejteni, rávilágítva annak a - személyes és kollektív - történelmi emlékezetben betöltött szerepére. Most a fotótáruk egyik családi albumát tárják a nagyközönség elé egy kortárs képzőművész, Tranker Kata szemével "láttatva".

A Hochstädter család történetéről, a családtagok sorsáról nem sokat tudtunk mind ez idáig, fotóalbumuk az 1990-es években került a gyűjteménybe. A kortárs képzőművészeti installáció és a friss levéltári kutatás során felderített tényanyag egymás melletti bemutatásával a családi múlt és a történelem objektív és szubjektív feldolgozásának bonyolult kapcsolatát kívánja illusztrálni.

A kiállítás szeptember 2-től látható a Síp 12 Galériában.

Forrás: magyarmuzeumok.hu