A FUGA 10. születésnapját októberben nagyszabású programsorozattal ünneplik. Ennek első eseményeként a ház összes termében építészeti tervrajz és makettkiállítást rendeztek. A kiállítás célja felhívni a figyelmet arra, hogy az építészeti tevékenység „munkaközi” produktumai is lehetnek önálló, a műtárgypiacon is helyet érdemlő műalkotások a skiccektől a tervrajzokon és modelleken át az animációkig. 

IMG_0339

“A több száz rajzot és többtucatnyi makettet felsorakoztató tárlat izgalmas kaleidoszkópja a magyar építészet elmúlt két évszázadának, egyszerre kínálva bepillantást a hétköznapok gyakorlatába és néhány zseniális alkotói momentumba” – írja Kovács Dániel a kiállítás kapcsán. A tárlat arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az építészeti tevékenység “munkaközi” produktumai is lehetnek önálló művek, a műtárgypiacon is helyet érdemlő műalkotások, a skiccektől a tervrajzokon és modelleken át az animációkig, a legkülönbözőbb technikákkal készült szabadkézi rajzoktól a digitális eszközökkel készült munkákig.

CB69B452-5F12-4D44-AB22-3B5FAD34A6BA

A digitális tervezés korszakában egészen más a szerepe a kézi rajznak, mint ami az építészet történtében mindig is volt. A közgyűjteményekből és oktatási intézmények archívumából válogatott anyagból kitűnik, milyen evidens alaptudás volt a rajztudás az építészképzésen túl az egyes szakmunkák esetében is. A rajzi alkalmassági vizsga ma is alapkövetelmény a felsőfokú építészetoktatásban, de szerepe a képzésben már közel sem olyan hangsúlyos. Azonban a digitális technikáknak is megvannak a “kézi” lehetőségei: a digitális rajz, és az egyre gyakoribb animáció nem kevésbé számít az alkotó eredeti munkájának.

100

A kiállításon 19-20. századi mesterek – például Alpár Ignác, Lechner Ödön, Janáky István, Makovecz Imre, Reimholz Péter – műveit együtt állítják ki olyan kortárs mesterekkel, mint Bán Ferenc, Csomay Zsófia, Rajk László vagy Zalotay Elemér, valamint fiatal irodákkal és egyetemi hallgatókkal. Külön szekcióban szerepelnek a közgyűjteményekből és oktatási intézményekből válogatott rajzok.

A világ számos helyén működnek építészeti múzeumok, galériák, nagy sikerű nemzetközi építészeti seregszemlék, biennálék, amelyek sokat tesznek az építészet mint művészeti ág produktumainak műtárgyként való kezeléséért, megőrzéséért. Az intézmény tudomása szerint az eddigi egyetlen, kifejezetten az építészeti rajznak dedikált (magán)múzeum Berlinben található, ami 2013 óta működik alapítványi fenntartásban.