Január 31-én Ferkovics József képzőművész kiállításának megnyitójára és könyvbemutatójára kerül sor az Országos Idegennyelvű Könyvtárban.

Ferkovics József Szombathelyen él. Letenyén született 1961-ben, szülei válása és anyja betegsége miatt állami gondozásba került. Nem volt kötődése a cigánysághoz, amíg fel nem nőtt, és meg nem ismerte szüleit. Beavatását a cigány kultúrába a könyvek és népes barátai adták. Pécsett – miközben vájártanuló volt Komlón – képezte magát Horváth János grafikusművésznél a képző- és iparművészeti középiskolában.

1982-ben Budapestre költözött és a Képző- és Iparművészeti Főiskolán tanult, de három év után megszakította tanulmányait, megnősült. Egy ideig bányászként dolgozott, hogy eltartsa családját. 1989-ben Nagykanizsára költözött, ahol éveken át tanított, rajzszakkört vezetett, gyerekeket készített fel. Grafikusként vált ismertté, de olthatatlan vágya színek kavalkádja iránt önképzéssel teljesedett ki.

Mind a táj-, mind a figurális ábrázolás az erőssége. Festményei közt vannak jeles szakrális, szimbolikus, akt- és portréképek. Kedvelt témái: az emberek, a szegénység és a természet. Számos stílusban alkot, mégis van egy saját, csak rá jellemző egyéni kifejezésmódja.

Grafikái közül a holokausztot ábrázoló sorozata a leghíresebb, amelyet többek között a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban is kiállítottak. Tematikus és csoportos kiállításokon szerepeltek képei, Budapesten, Magyarország vidéki városaiban és külföldön, Berlinben, Londonban, Nápolyban, Pekingben és Washingtonban. Művei megtalálhatók a Roma Parlament Képtárában, a Néprajzi Múzeumban, magángyűjtőknél és a Roma Képzőművészeti Gyűjteményben. Számos grafikáját és festményét beválogatták a 2009-es Magyar festészet című reprezentatív albumba. Köztéri falfestései is ismertek.

Művészetéről és életéről Sárga, piros, kék Ferkovics József útjai címmel Boros Ferenc és Rozmán László készített többszörös díjnyertes filmet.

Ferkovics Józsefről a Szülőföld Kiadó jelentette meg a bemutatásra kerülő albumot. A kötet rendszerezve mutatja be a roma festőművész elmúlt tíz évének legjellegzetesebb alkotásait.

A kiállítás megnyitóján Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár mond köszöntőt. A tárlatot Pataki Gábor művészettörténész nyitja meg,

A kiállítás 2020. február 28-ig látogatható.