Az iconuu kialakításában Európa vezető médiaintézetei működtek közre. Az együttműködés eredményeképp a kommunikáció egy új formáját hozták létre: felületén a felhasználók a grafikusok által tervezett ikonok segítségével szavak nélkül, komplex vizuális, grafikai eszközökkel érintkezhetnek egymással a világ minden részéről. Az iconuu-t mint kiállítási formát a PIPES fejlesztette, amely négy Európai kulturális egyesület, a ZKM | Karlsruhe, a CIANT (Prága), a HANGAR (Barcelona) és a BRANZ (Prága) együttműködésében létrejött projekt. Ennek célja intenzív interdiszciplináris kapcsolat kiépítése audiovizuális médiában munkálkodó művészek, kommunikációs szakemberek, tudósok, építészmérnökök és ?civilek? között, melynek segítségével a kommunikációnak egy új modelljét kísérlik meg felépíteni. Ezen belül különleges hangsúlyt fektetnek a kommunikációs szimbólumok, szimbolikus kifejezésformák kognitív vizsgálatára is.

Postcard_front_LudwigMuseum

A PIPES-projekt inspirációjául azok az elméletek szolgáltak, melyek szerint a mai, modern gondolkodásmód felett a pragmatizmus és a funkcionalizmus vették át az uralmat. Minden, ami nem ebbe a kategóriába tartozik, ami nem kiszámítható, az ésszerűtlenként lesz elkönyvelve. Ebbe a lineáris struktúrájú folyamatba tökéletesen illeszkedik a főleg írásban folyó kommunikáció is: még a múzeumban található alkotások mellé is kerül magyarázó szöveg. Az emberi elme képes azonban a racionalitáson túl is látni: a PIPES erre a kreatívabb kommunikációra és együttműködésre igyekszik ajtót nyitni az új technológia adta lehetőségeket kihasználva.

Az iconuu-felület még fejlesztés alatt áll, megjelenése 2015 nyarán várható. Ennek bemutatását és a ráhangolódást a budapestihez hasonló események segítik: ennek során Reykjavíktól Dél-Koreáig próbálhatják ki különféle rendezvényeken a látogatók az installációt. A Ludwig Múzeumban a magyar részről Gyarmati Zsolt ikonjait felhasználó interaktív programot Peternák Miklós művészettörténész mutatja be április 25-én 18 órakor. Az installáció június 30-ig látogatható a múzeum előterében.