fbpx

Interaktív Móricz-kiállítás Leányfalun

10_moricz_zsigmond_kert_leanyfalu_haz_es_kert_1940_korul-1024x919
Móricz Zsigmond villája és kertje, Leányfalu, 1940 körül
Forrás: Helytörténeti gyűjtemény, Leányfalu

 

A Leányfalu Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelyén megnyílt tárlat kiemelten szól a fiatalokhoz, segítséget nyújt középiskolai tanulmányaikhoz, és kiváló helyszíne lehet kihelyezett irodalomóráknak is: öt játék, interaktív tábla és Móricz-korabeli tárgyak várják a látogatót.

A tárlathoz a ma is Leányfalun élő Móricz-leszármazottak, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) is kölcsönözött relikviákat, közöttük olyanokat, amelyek az író halála óta először kerültek vissza a településre.

Forrás: MTI

08_moricz_zsigmond_kert_leanyfalu_bejarati_ut_csaladdal-1080x902
Móricz Zsigmond családjával a kert központi útján
Forrás: Helytörténeti gyűjtemény, Leányfalu

Móricz Zsigmond 1911-ben vásárolt telket a főváros melletti üdülőhelyen, a fővárosi nagypolgárság és művészvilág által kedvelt Leányfalun. Asz író az akkor már a nyarait itt töltő Rózsahegyi Kálmánnak, a kor színészóriásának invitálására látogatott a településre, és egy anekdota szerint a főút melletti telken megpillantott terebélyes diófa látványa ragadta meg, amely gyermekkorát, a tiszacsécsei tájat idézte fel benne. A háromholdas birtokon édesapja, Móricz Bálint épített házat, majd ezt bővítették tovább az évek során Kós Károly és munkatársai tervei alapján.

A Móricz-házban ma is a leszármazottak élnek, így az új állandó kiállítás a mellette lévő épületben kapott helyet. A megvalósítást a Kubinyi Ágoston Program, az NKA miniszteri támogatása, Leányfalu önkormányzata, valamint helyi társadalmi adakozás tette lehetővé.

A rovat további cikkei