tornyai_janos
Tornyai János:Tájkép

A mintegy kétszáz alkotást felvonultató kiállítás a Tornyai János születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett emlékév egyik kiemelkedő eseménye. A látogatók megismerhetik a festőművész pályájának különböző korszakait, látásmódjának változását.

Nagy Imre művészettörténész, kurátor elmondta: bár Tornyai pályája elején a magyar parasztság és az Alföld ikonikusnak tekinthető témáit festette, azonban később az Alföldet újfajta látásmóddal és színvilággal ábrázolta, majd ezt követően, a Baján és Szentendrén töltött évek alatt teljesedett ki színgazdag és rendkívül oldott festészete, amely új kategóriát nyitott a korabeli magyar festészetben.

Tornyai-kiallitas
A kiállítás előkészítése

A kiállítást csaknem másfél éves előkészítő munka előzte meg. A tárlat anyagának gerincét a hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteménye adja, de kölcsönöztek műveket más intézmények is, így az életmű korai szakaszát reprezentáló, húsz nagyméretű festmény a Magyar Nemzeti Galériából érkezett.

A tárlat időrendi sorrendet követ, de néhány tematikus csomópontra is felhívja a látogatók figyelmét. Tornyai János a magyar parasztság ikonikus témáit festette pályája elején, de ahogy fogalmazott 1917-ben: “kiszeretett a parasztból”, és egészen más szemmel kezdte megörökíteni az Alföldet. Ezek a színgazdag, rendkívül oldott munkák teljesen más kategóriába helyezik a festőművészt a magyar festészetben, mint ahova korábban sorolta őt a művészettörténet.

A gyűjteményes kiállítást szeptember 15-ig kereshetik fel a látogatók.