Kresz_Maria_kiallitas_3

Dr. Kresz Mária a kerámiakutatás korszakalkotó szakértője volt, emellett a gyerekjátékok, viseletek és a szokások tanulmányozásában is kiemelkedő szerepet játszott néprajzkutatóként. Rá emlékezik a Hagyományok Háza a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban nagyszabású kiállításával.?

A kiállítás széleskörű betekintést nyújt a Munka Érdemrend ezüst és arany fokozat, valamint a Györffy István-emlékérem tulajdonos néprajzkutató életébe. Az érdeklődők többek között dr. Kresz Mária családját, kutatásait, a fazekasokhoz kötődő kapcsolatát, a néprajzi kutatásokban való elméleteinek, koncepciójának kidolgozását láthatják. Emellett megismerhetik ? a kiállított tárgyakon és dokumentumokon keresztül ? a nevéhez fűződő zsűrizéseket, a Népművészet Ifjú Mestere és a Népművészet Mestere cím ötletadójának koncepcióját, és a ?népi iparművész? fogalom megalkotójának munkásságát.

Kresz_Maria_kiallitas_2

A tárlat előkészítésére Magyarországra érkezett Kresz Mária Angliában élő lánya, Márkus Piroska, aki így emlékezik édesanyjára: ?Jóllehet nem vagyok néprajzos, de édesanyám munkásságát jól tudtam követni. Tanúja lehettem Panni néni szabadegyetemének, ahogy a kollégák azokat a beszélgetéseket nevezték, amelyek részben a Néprajzi Múzeumban, részben pedig a mi lakásunkban folytak. Nagyon sok fiatal iparművészt és néprajzost láttunk így vendégül, akiknek édesanyám akár hajnalig is beszélt a magyar kerámiakultúráról és hagyományokról. Erdélyben gyakran megfordult, az egyetem után diplomamunkáját a kalotaszegi Nyárszón írta, ahol az erdélyi magyar gyereknevelést tanulmányozta. Nővéremmel Felvidéken is járt.?

A kiállításon a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumból származó kerámiák mellett? a szentendrei Skanzenből a teljes Veleméri-völgyi edénysorozat, a Néprajzi Múzeumból fotódokumentáció, szintén a Skanzenből papíralapú gyűjtési anyaga, valamint az általa gyűjtött textilek, Fehérvárról pedig a könyvtárából származó könyvei tekinthetők meg. Az augusztus 24-ig látogatható kiállítás kurátora Pölös Andrea.