biro-laszlo-jozsef-golyostoll-head
Forrás: MTI
Bíró László legismertebb találmánya a legnépszerűbb íróeszköznek számító golyóstoll, melyet a világ nagy részén Biro-pen, Biron, Birome néven ismernek. De nem ez volt az egyetlen újítása: feltalálta a házi gőzmosógépet, amelyet a tűzhelyhez lehetett csatlakoztatni, az automata sebességváltót és az elektromágneses továbbító berendezést is, amelyet a nagysebességű japán szupervasútnál vezettek be 50 évvel később.
Biro-a-festo01b
Bíró a festészetben is tehetséges volt
Forrás: oszk.hu

A polihisztor 1938 végén emigrált. Először Párizsba ment, hogy golyóstollgyártó vállalatot hozzon létre. Egy jugoszláviai út során a véletlen összehozta őt Agustín P. Justo argentin köztársasági elnökkel, aki támogatta abban, hogy Argentínában folytassa munkáját.

1943-ban, hatéves kísérletezést követően végül jól működő tollat alkotott, amelyet szabadalmaztatott, a Bíró Pens of Argentina cég a terméket először Eterpen, majd Stratopen, végül Birome néven dobta piacra. A golyóstoll sikere után golyós parfümmel próbálkozott, 1942-ben pedig a “nikotinölő Bíró-szipkát” dobta piacra.

Bíró Lászlót Argentínában befogadták, szerették és tisztelték, emlékét a mai napig őrzik, sőt az argentin feltalálók napját minden évben szeptember 29-én, az ő születésnapján rendezik meg. Bíró arcképével indult el az a bélyegsorozat is, amely Argentína nagy feltalálóinak állít emléket.

A budapesti tárlat június 29-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Forrás: MTI