blaskovich_muzeum
Különböző korok mindennapi tárgyak kerülnek egymás mellé a kiállításon
Forrás: blaskovichmuzeum.hu

Az életmódtörténeti tárlaton az eltelt száz év tárgyi emlékeit szedik sorba, amit aztán tematikusan, egy-egy korra vetítve tekinthetünk meg. A tárgyak a különféle időszakok és társadalmi rétegek szerint is elkülönülnek egymástól. Egy idősík a 20. század első fele, ahol a kétféle életvitel tárgyaik adják közre, a paraszti és úri életmódét. Ezután az 1970-80-es évek, végül a jelenkor, a 2000-es jellegzetes tárgyait láthatjuk.

A tárlaton ugyanolyan, de más-más korú tárgyakat helyeznek el: lámpák, gyerekjátékok, étkezési kellékek, tisztálkodás kellékei az ezüstborotválkozó tükörtől, a fa tükrön át a műanyag tükörig. Érdekes összevetni a mindennapi élet egy-egy jellemző tárgyát, amelyek egymás mellett az élet változásairól tudósítanak.

tapioszele
Egy 2017-es kiállítás a Blaskovich Múzeum történetét dolgozta fel
Forrás: blaskovichmuzeum.hu

Nagyobb tárgyakat, bútorokat is bemutatnak a kiállításon, például azt, hogy min ültek, min ettek és mit viseltek a régebbi korok emberei. A kiállításban megtekinthetünk egy-egy férfi és női úri, paraszti öltözetet, de a 70-es évek és a jelenkor jellegzetes ruhái is segítik az összkép kialakítását. Külön egység mesél a különböző korok gyermekjátékairól, babakocsijairól. A tárgyakat korabeli fényképek nagyításai teszik élettelivé. Úri, paraszti kisfiúk és kislányok, fiatalok, családok fénnyel írott emlékeiből adnak válogatást.

Ez a történelmi szintézis alkalmas arra, hogy a tárgyak más kontextusban jelenjenek meg, alkalmasak legyenek a látogatók fejében a részből az egész megformálására, az eltelt több mint 100 év életmódbeli változásának bemutatására.

 

A tárlat megtekinthető: 2019. május 17-től 2019. szeptember 2-ig.