temesvari_forradalom
János herceg utca, Temesvár. 1989.
Forrás: Fortepan

Nem politizáló kiállítást terveznek, elsősorban a Csongrád megyei emberek áldozatvállalását helyezik majd előtérbe, azt a missziót, amely az országban akkor egyedülálló volt.

Mivel a forradalom kitörésétől elválaszthatatlan a megelőző negyedszázad, az 1965 és 1989 közötti időszak, amikor Nicolae Ceausescu irányította Romániát, ezért a tárlaton ezzel is foglalkoznak majd.

Bulevardul_Republicii
Bulevardul Republicii, Temesvár, 1989.
Forrás: Fortepan

Az alföldi városban a felkelés december 17-i kirobbanásától kezdve élénk figyelemmel és nagy együttérzéssel követték az események alakulását. December 22-én Romániáért, Erdélyért címmel tartottak gyűjtést, az adományokkal pedig még aznap este segélykonvoj indult Arad érintésével az ostromlott Temesvárra.

A forradalomnak volt egy Csongrád megyei áldozata is a hódmezővásárhelyi Tóth Sándor személyében, akit a segélykonvoj egyik gépkocsijának vezetése közben érte a halálos lövés december 23-án az aradi újhíd felüljárójánál.

A Koszta Múzeum munkatársai május végéig várják azok jelentkezését, akik bármilyen munkát végeztek az 1989 decemberi események idején, segítve a helybéli magyarokat vagy románokat élelmiszer-adományokkal, vérszállítmányokkal vagy más módon.