Antropológus, archeozoológus és régészek várják emberi és állati csontokkal, őskori lényekkel a kalandorokat a Régészeti kiállításban. A titkos jelentések című programon unikornisok, bárányok, pelikánok, csillagok és kelyhek remélik, hogy megtalálják és megfejtik jelentésüket! Az Élő Múzeum-programmal elmerülhetnek a törökkor hétköznapjaiban ? hitvitákba hallgathatnak bele, pletykálkodó asszonyokkal szállhatnak szópárbajba és beléphetnek egy elítélt ?boszorkány? börtönébe is, hogy egyenesen tőle hallhassák a vádak mozgatórugóit!

muzej_kep

 

Zacher Gábor toxikológus elmeséli, milyenek a betépett álmodozók, Péri Benedek turkológustól mindenki megtudhatja, hogyan lazítottak az Oszmán Birodalomban ? aki pedig másfajta bódulatról hallana, annak Gerevich József pszichiáter mesél halálos szerelmekről és teremtő vágyakról. Aki már eleget borzongott, az megfürödhet a reformáció ragyogásában, átléphet az Ige-Időkbe és megismerheti a reformáció 500 évét: Kiss Erika és Zászkaliczky Zsuzsanna kurátorok Élők és holtak, valamint Szent Iván-éj szentje címmel rendhagyó tárlatvezetésekkel várnak minden érdeklődőt.

 

A 2009-es év januárjában egy különleges sírra leltek a sólyi református templom padlója alatt. A ?Régészeti Helyszínelők? egy izgalmas interaktív, oknyomozó előadásban a közönséggel együtt tárják fel a sírban talált csontvázak alapján a sólyi Rómeó és Júlia történetét. Az örökkévalóság mélysége is csábítani fogja a Magyar Nemzeti Múzeumba látogatókat ? a Megmentett műkincsek 2017 című kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor hallgatói kalauzolják el az érdeklődőket a restaurálás rejtelmeibe. E közben fiatal művészek mesélnek az Újraélesztett anyagok re-design kiállításról.

regeszeti_helyszinelok

 

A táncos lábúak az érzékek és az érzelmek birodalmába tangózva juthatnak át, akik a komolyzene hívei, meghallgathatják Schubert A halál és a leányka című darabját a Con Spiritó előadásában. A zenei program a Múzeumkertben folytatódik: fellép a Kraków Street Band, az Acoustic Planet és a Zolbert Trió. A Lapidáriumba alászállva, majd a Díszterembe felemelkedve a modern #Orpheus és #Eurüdike története elevenedik meg Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix kortárs táncán keresztül.

 

A Múzeumok Éjszakáján borzongató programot kínál a Magyar Nemzeti Múzeum: ősi hitvilágok, misztikus titkok, soha véget nem érő szerelmekkel teli felemelő történetek, világok találkozása, fénnyel festett átjáró a virtuális és az anyagi világ között!