Ukiyo-e_hatas_kiallitasmegnyito_1
 

Az ukiyo-e 17. és 19. század között virágzó művészeti stílus volt. Mesterei fametszeteken és festményeken, misztikus, utánozhatatlan színátmeneteket felvonultató alkotásokban ábrázolták a világot és hatottak az európai művészekre.

ukoyoe3
Papp Sándor Dávid: Fight 1_2

 

Dénes Mirjam művészettörténész, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora kiemelte, a művészeti stílust idéző művek elkészítésére a pályázatot a Duna Múzeum a japán kultúra iránti figyelem felkeltése érdekében írta ki. A felhívásra 968 mű érkezett, a zsűri 60 művész alkotását válogatta be a kiállítás katalógusába, a tárlaton 37 mű szerepel.

Ukiyo-e_hatas_kiallitasmegnyito_3

A pályaművek túlnyomó többsége figuratív és sok mű inkább témaválasztásával idézi a lebegő világot. Számos alkotás él az ukiyo-e által népszerűvé vált szalagszerű képarányokkal, a csonkolt képkivágással, merész diagonálisokkal, elhagyással, sűrítéssel vagy dekoratív halmozással.

Metzing_Eszter_Almakor_III._Triumviratus
Metzing Eszter: Almakör III. Triumvirátus

 

Az ukiyo-e a mai japán képregény őseként is megközelíthető. A látogató minden kiállított műben felismerhet egy-egy, az ukiyo-étól kölcsönzött vonást.

Ukiyo-e_hatas_kiallitasmegnyito_2

 

A képek augusztus 23-ig tekinthetők meg a Duna Múzeum Közép Európai Galériájában.