Az évadzáró társulati ülésen a művész hangsúlyozta, Szeged kulturális élete rendkívül komplex, kiemelkedők az intézményi együttműködések. A zenekar már nemcsak a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével hoz létre közös produkciókat, hanem a Kövér Béla Bábszínházzal is. A Csodafa című előadást a zenekar hangfelvételével játsszák, a Csokimatiné sorozatban pedig a mesélő muzsika történeteit bábok mutatják be a gyerekközönségnek – mondta az igazgató.

A felnőtteknek és a gyermeknek szóló bérletes előadások mellett újra szép számban játszott ifjúsági koncerteken az együttes, és a Lázár Ervin-program keretében megrendezett hangversenyeken is kétezer diák vett részt, akik a zenélésbe is bekapcsolódhattak – közölte Gyüdi Sándor. Kifejtette, a zenekar kulturális missziója szempontjából is fontos lenne, hogy a program a következő évadban is folytatódjon.

Az együttes játszott a Szegedi Nemzeti Színház zenés produkcióin, a Szegedi Kortárs Balett előadásain az országban több helyen, ahogy koncertjeivel ellátogatott számos nagyvárosba, így Temesvárra is. Ősbemutatóként adták elő Tóth Péter – a Dante 700 programsorozat keretében írt – Isteni pokol című oratorikus művének vegyes kari változatát, illetve Barabás Lőrinc Játék – Egy nem létező film zenéje című darabját.

A zenekar a hónap végén fellép a szegedi karmesterkurzus zárókoncertjén, július 13-án megtartja hagyományos koncertjét a Szegedi Szabadtéri Játékokon, majd közreműködnek a fesztivál operabemutatóján, a Traviatán. Augusztus végén pedig egy új kezdeményezésben, a tervek szerint 2023-tól induló szegedi nemzetközi karmesterverseny „nulladik évén” vesznek részt.

A társulat titkos szavazáson megválasztotta az évad művészét, az elismerést Szabó László kürtművész kapta.

Nyitókép forrása: a Szegedi Szimfonikus Zenekar Facebook-oldala