A beküldött szavazatok alapján Haydn és Mozart vitték el a legnépszerűbb zeneszerző pálmáját, valamint Dvořák Az Újvilágból elnevezésű kilencedik szimfóniáját javasolták a legtöbben mint konkrét művet.

A zenei est karmestere, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester és orgonaművész úgy nyilatkozott, hogy vitathatatlanul nagy óriásokról van szó, akiknek a zenéje fölött egészen egyszerűen nem múlik el az idő. Úgy látszik, vannak olyan örökzöld szerzők és művek, amelyek mit sem veszítenek a népszerűségükből sem az idő múlásával, sem más szerzők színre lépésével.

A közönség kívánságára tehát Mozart máig figyelemfelkeltőnek számító operája, a Don Giovanni nyitánya hangzik el, majd Haydn sokáig elveszettnek hitt klasszikusa, a C-dúr gordonkaverseny, végezetül pedig természetesen az Újvilág szimfónia.
Dobszay Péter
Dobszay korosztályának egyik legfoglalkoztatottabb és legsokoldalúbb muzsikusa.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere, a Gazdagréti Szent Angyalok-templom és a Dohány utcai zsinagóga első orgonistája és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára. Egyrészt dolgozott már a pécsi zenekarral, másrészt kötődési pont az is, hogy a fiatal karmester Hamar Zsoltot tartja egyik mesterének, aki kilenc évig a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere és zeneigazgatója volt.

Az este szólistája Szabó Ildikó csellóművész, aki Európa-szerte 16 nemzetközi versenyen nyert díjat, ezek között szerepel a 2014-es Nemzetközi Pablo Casals Csellóverseny is. Csak ezen a versenyen 8 díjban részesült. 2013-ban Junior Prima díjjal tüntették ki, ez évtől a Német Zenei Alapítvány tulajdonát képező Antonio Sgarbi (Róma, 1894) csellón játszik. A világ számos neves hangversenytermének színpadán lépett már fel. Több ősbemutató, világpremier-felvétel fűződik a nevéhez. Jelenleg Berlinben él, Németországhoz fűződő kapcsolatát különböző versenyeken elért sikerek és ösztöndíj-támogatások erősítik. Dolfin Balázzsal ő képviseli hazánkat a 68 fős nemzetközi mezőnyben Brüsszelben a Erzsébet Királyné Zenei Versenyen.

A Pannon Filharmonikusok a Katolikus Karitász pécsi szervezetével együttműködésben, a ZSÖK Nkft. támogatásával szerepet vállal az ukrán háborús menekültek részére folyó adománygyűjtő kezdeményezésben.

Gyűjtést szerveznek a március 5-én, szombaton, az említett koncert napján a Kodály Központban. Az adományokat már reggel 10:00 órától egészen a koncert kezdetéig, 18:00 óráig lehet leadni a Kodály Központ információs pultja melletti F08-as teremben. A további segítségnyújtás módjairól és részletes információkról a zenekar és a karitász honlapján talál a közönség híreket.

Szabó Ildikó
A március 15-i ünnepi díszhangversenyen hagyományosan magyar szerzők,

idén Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dubrovay László és Dohnányi Ernő műveivel hívja közös ünneplésre a közönséget a zenekar. Ránki Fülöp zongoraművész az est szólistája, Hamar Zsolt karmester vezényel. Az estét záró mű Pécsről indult el a világsiker útján, Dohnányi Ernő ugyanis itt mutatta be 1924-ben Ruralia Hungarica című zongoraciklusát, melyet a hazai és külföldi közönség egyaránt lelkesen fogadott, a mű egyik fontos lenyomata Dohnányi hazaszeretetének.

Képek forrása: Pannon Filharmonikusok