fbpx

Távozik Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár

Az Index információi szerint távozik Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

Pataki András Jászai Mari-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetéssel elismert rendező, dramaturg, kulturális menedzser, díszlet- és jelmeztervező, színházigazgató. 2022. július 20-án nevezték ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárává.

Első diplomáját a Győri Hittudományi Főiskolán szerezte 1996-ban. A Pécsi Tudományegyetemen okleveles felnőttképzési és kulturális menedzser, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen színházi rendező diplomát szerzett.

1986-ban alapította meg az ajkai Forrás Színpadot, amely később Forrás Színház néven működött tovább. 1991–1996 között a Veszprémi Petőfi Színház színésze, később tanácsadója volt. 2012-től vezette a Soproni Petőfi Színházat. 2021-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet tanára és a kecskeméti Katona József Színház művészeti tanácsadója.

Az Index telefonon elérte Pataki Andrást, aki a lapnak „nem tudott nyilatkozni”.

Nyitókép: Pataki András a 10. Színházi Olimpia beharangozó sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2022. december 13-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A rovat további cikkei