Január 7-én 19:30 órakor, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben láthatjuk a Hagyományok Háza újévköszöntő gálaműsorát.

Régen, amikor királyaink fontos hadjáratból tértek haza vagy ha pestis, tatár, török tizedelte az országot, de ünnepekkor is sokszor felhangzott a kereszténység IV. században keletkezett csodálatos himnusza: „Téged, Isten, dicsérünk!”. Az újévköszöntő alkalmat kínál arra, hogy megtöltsük lelkünket a régi magyarok ránk hagyott kincseivel, s így lélekben összefogódzva legyőzzük az előttünk álló nehézségeket az új évben is.

Az évkezdést is valamiféle vízválasztóként éli meg az ember, fontosnak gondolja a Mindenható segítségét kérni. Segíthet a megújulásban mindaz, amit ebbe a műsorba a paraszti hagyományokból besűrítettek a szervezők, a moldvai „urálástól” a dunántúli regölésig.

A műsorban immár hagyományosan közreműködnek a Magyar Állami Népi Együttes és a Fölszállott a páva televíziós seregszemle válogatott résztvevői, ahogy a néphagyomány éltetői, hordozói is szerte a Kárpát-medencéből.

Közreműködők:
A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, művészeti vezető: Pál István Szalonna; Agócs Gergely, András Orsolya és Mihó Attila, Berecz András, Fassang László, Hideg Anna (Ördöngösfüzes), Kásler Magdi és az Üver zenekar, a Magyarfülpösi Szivárvány Ház gyerekei, Marosmagyarói hagyományőrzők, Navratil Andrea, Sófalvi hagyományőrzők, Szent Efrém Férfikar, Udvarhely Néptáncműhely, Virtus Dudazenekar, a Fölszállott a páva korábbi évadainak versenyzői: Vasi Kislegényczéh, Vrencsán Anita és Vaszi Levente (Kostelek), Haraszti ikrek.

Szerkesztő: Kelemen László
Rendező: Mihályi Gábor
Látványtervező: Árvai György
Vetítés: Barabási Attila Csaba, Bálint Zsigmond (Marosvásárhely) képei
Az est fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök.

Részletes program itt.