A 2013-ban életre hívott egészestés kórusfesztivál a Csíkszerda kórus önkénteseinek köszönhetően valósulhat meg évről évre. A Kórusok Éjszakája valódi civil kezdeményezés, melyet a szervezők azért hívtak életre, mert hisznek abban, hogy önként és dalolvaszerethetőbb és mosolygósabb világot hozhatnak létre.

12524266_681095948659931_2674213631169527286_n
Látvány: Győri Blanka

 

A Kórusok Éjszakája Budapest egyik legötletesebb kulturális fesztiválja, már negyedik éve tölti be énekhanggal a józsefvárosi Palotanegyed tereit, hogy minél több emberhez juttassa el az üzenetet ? a közösségi éneklésnek helye van a világban. Az önkéntes szervezők töretlen lelkesedésének és társadalmi munkájának köszönhetően a közönség újabb és újabb amatőr kórusokat ismerhet meg, valamint rácsodálkozhat a megszokott kóruskoncerteken túl a műfaj sokszínűségére. A repertoár éppoly változatos, mint a fesztivál helyszínei, hiszen hallhatóak lesznek népi, régizene, klasszikus, könnyűzenei és modern dallamok, templomban, lakóházak erkélyein, köztereken, belső udvarokban vagy éppen egy presszó teraszán. A fesztivál számtalan helyszíne közül érdemes kiemelni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének kertjét, valamint a Nemzeti Múzeum belső udvarát, hiszen ezek a különleges helyszínek a hétköznapok során zárva maradnak a látogatók előtt, de erre az egy estére megnyílnak, hogy teret adjanak a hangoknak.

A programot 16 órakor az Éneklő Utca nyitja, amely afféle akusztikus tartalomjegyzékként szolgál az est programjához. 17 órától egymást követik a Palotanegyedben a húszperces hangversenyek. Összesen 76 koncert közül válogathatnak az ide látogatók. A könnyebb tájékozódást térképek, műsorfüzet és egységes dekorációs elemek segítik a helyszíneken. A szünetekben a józsefvárosi utcákon, tereken, szobrok tövében, kapualjakban vagy éppen erkélyeken csendül fel egy-egy rövid, dallamos meglepetés, azaz flashmob. A kórusfesztivál szervezőit, fellépőit és látogatóit a közös éneklés öröme köti össze, melybe a nézők maguk is belekóstolhatnak az esemény záróprogramja során ? éjfél előtt a Pollack Mihály téren a meghívott kórusokkal együtt ki-ki maga is elénekelheti a Kórusok Éjszakája 2016 hivatalos záródalát.