A The Amazing Shanghai kiállítás célja Sanghaj új és modern jövőképének bemutatása, a város kulturális szerepének erősítése és az érzelmi identitásának megismertetése a világ népeivel. A Budapesten rendezendő események célja a két város, Sanghaj és Budapest kapcsolatainak erősítése, Sanghaj kultúrájának bemutatása a magyaroknak, a Kína és az EU közötti magas szintű párbeszéd elősegítése, valamint kulturális és művészeti együttműködések elősegítése Kína és a ?Belt and Road Initiative? (Övezet és Útvonal) elnevezésű kezdeményezés által területileg érintett országok között.

 

nologo_653

A The Amazing Shanghai (Lenyűgöző Sanghaj) című fotókiállítás 80 képet mutat be, lélegzetelállító sanghaji utazásra invitálva a látogatókat. A fotográfus művészi látásmódján keresztül betekintést kapunk Sanghaj városának szépségeibe, a város fejlődésébe, kultúrájába és műemlékeibe ? a kiállítás egyszerre mutatja be a nagyvárost valamint annak kulturális vetületét és szellemiségét.

 

Magyarország fontos partnere Kína ?Belt and Road Initiative? elnevezésű kezdeményezésének, régóta fennálló és mély barátságot ápol Kínával, valamint Sanghaj és Magyarország között is különleges kapcsolat van, amely a XX. század első felére nyúlik vissza. Hudec László magyar építész tervezett jó párat Sanghaj legjelentősebb épületei közül, mint például a Park Hotelt, a Grand Theater (Nagyszínház), a Wukang Mansion, és az (eredeti) Shanghai Beer Factory (Sörgyár) épületeit, valamint számos egyéb mesterművet. Ezeket az épületeket megóvták, kiváló állapotban vannak és Sanghaj kulturális örökségének fontos részét képezik. A fotókiállítás látogatói megismerhetik ezeket a történelmi helyszíneket, illetve a Magyarország és Sanghaj között fennálló szoros barátságot.

 

A Shanghai 360° installáció egy köralakú, falmagasságú kép, amely a sanghaji panorámát mutatja be. A panoráma rotunda teljesen új dimenzióban mutatja be a megavárost a fotográfia eszközeivel: a néző valósággal elmerül a képben, és úgy érzi magát, mintha Sanghajban lenne.

 

A rotunda öt méter magas, körmérete pedig 30 méter. A belső panorámafelvételt HG Esch német fotográfus készítette és komponálta a Jin Mao Tower tetejéről, 420,5 méteres magasságból megörökítve Sanghaj bámulatos látképét. A rotunda belsejében a néző úgy érzi magát, mintha a Lujiazui felett lebegne az égen, és onnan tekintene le a Huangpu folyó két partja által kínált panorámára.

 

A két kiállítást az Akvárium Klubban, illetve az Erzsébet téren rendezik, és öt napon keresztül, június 26-tól június 30-ig láthatók.