Szabó Magda klasszikus meséjét, a Tündér Lalát a Magyar Színházban Egressy Zoltán adaptációjában, Monori András zenéjével, színpompás látványvilággal viszik színre. Halasi Dániel rendezésében intenzív színházi élményre számíthatnak a szülők és a gyerekek. Az előadásban ? amelyet 5 éves kortól ajánl a színház ? a főbb szerepekben Döbrösi Laura, Sirkó Eszter, Pavletits Béla, Felhőfi Kiss László és Horváth Anna látható.

 

A történet főszereplője a csintalan tündérfiú, Lala ? Tündérország királynőjének, Írisznek a kisfia ?, aki az emberek világában keresi a kalandokat és találja meg új barátait. Azonban kis híján nagy bajba sodorja Tündérországot, kiszolgáltatva a gonosz varázsló, Aterpater intrikáinak. A szereplők között van az egyszarvú, a kis Gigi, akit Aterpater azért száműzött az országból, mert csak az igazat képes mondani. Tündér Lala renitens tündér. Olyan srác, aki örökös kíváncsiságával megkérdőjelezi a jól bevált értéketeket, a mindenkinek kényelmes rendet. A barátainak választaniuk kell: vele tartanak-e és kialakítanak egy nyitottabb, izgalmasabb, barátságosabb világot vagy sem. Ám az ellenségeinek is választaniuk kell: beletörik-e Tündér Lalát a már meglévő törvényekbe, hogy a saját karrierjüket építsék, és zsarolással tartósítsák a boldogtalanságot a birodalomban.

 

Halasi Dániel rendező szerint az előadás a gyerekek nyelvén és formavilágában fogalmaz. ?Hitem szerint ez az előadás meg tudja tölteni tartalommal azokat a nagy a szavakat, amelyek így hangoznak: elfogadás, nyitottság, szeretet, egymás megbecsülése, és megmutatja a gyerekeknek, hogy a kíváncsiság jó és fontos, a szabályokat pedig érdemes esetenként újrafogalmazni, mert a világ hál? Istennek állandóan változik.?

 

A címszereplő Tündér Lalát felnőtt színésznő, Sirkó Eszter alakítja, ami furcsának tűnhet, hiszen a történet szerint tündérgyerek, ráadásul fiú. A választás többek között azért is esett rá, mert tud hegedülni, amit az előadásban be is bizonyít majd. ?Három gyerekszerep után negyedikként kaptam meg Tündér Lalát? ? fogalmaz Sirkó Eszter, hozzátéve: még az is felmerült, hogy átírják a szerepet kislányra, de kisfiút szeretett volna megformálni. ?Persze, egyszer majd jó lesz felnőttet játszani, de sosem fogok megszűnni gyereknek lenni.?  

 

Az előadáshoz színházpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik, amelynek középpontjában Lala emberszíve áll. A szív, amely megkülönbözteti őt a többi tündértől. Mi jár azzal, ha valakinek más a szíve? Mi történik velünk a hétköznapokban, ha máshogy gondolkodunk a világról? ? teszik fel a kérdéseket a foglalkozásokon, ahol Tündér Lala története kapcsán kínálnak közös játékot 6 és 10 éves kor közötti gyerekeknek.

 

Forrás: MTI

Fotó: Juhász Éva/pestimagyarszinhaz.hu