Liget Budapest: Tégy egy lépést! címmel a Millennium Háza, a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány összefogásával ingyenes esélyegyenlőségi napokat rendeznek a Városligetben és környékén pénteken és szombaton.

Akkor fogunk tudni fogyatékosügyben befogadó társadalmat építeni, ha mindenki személyesen megteszi a magáét, erre utal a Tégy egy lépést! cím is – mondta el a programsorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila hangsúlyozta: a kormány elkötelezett abban, hogy az ép és fogyatékossággal élő honfitársak ugyanúgy megtalálják a helyüket az országban. „Attól, hogy valaki fogyatékossággal él, ugyanolyan értékes tagja a nemzetnek” – mutatott rá.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest-projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az egyenlő hozzáférés a Liget Budapest-projekt alapgondolata. Olyan közösségi, kulturális és rekreációs közpark létrehozása volt a cél, amely mindenki számára elérhető és hozzáférhető – fűzte hozzá.

Mint kiemelte, a Városliget első megújított eleme szimbolikusan a Vakok kertje volt, de a Liget Budapest-projektnek köszönhetően átadott fejlesztések mindegyikét – a Szépművészeti Múzeum felújításától kezdve a Millennium Háza helyreállításán át a Nagyjátszótérig – az akadálymentesség és az egyenlő hozzáférés jegyében tervezték és valósították meg, és ugyanez a szemlélet jellemzi majd a hamarosan nyíló Magyar Zene Házát és a 2022 tavaszától szintén látogatható Néprajzi Múzeumot.

Ennek eredményeként a projekt elkészültével a Városliget Magyarország egyik legnagyobb akadálymentes közparkja lesz – közölte Gyorgyevics Benedek. Házlinger György tankerületi igazgató emlékeztetett arra, hogy a tankerület intézményeit már a Városligetben található sportpályák, játszóterek megújításába is bevonták; Sorompó Anett, a Bethesda Kórház gyermekvédelmi és pedagógiai osztályvezetője pedig elmondta: a kétnapos programsorozattal azt szerették volna megmutatni, hogy az együttműködéseken keresztül csodák történhetnek.

Az eseménysorozat első napján érzékenyítő programokkal várják az iskolai osztályokat a részt vevő intézmények helyszínein,

ahol megismerkedhetnek a Braille-írás alapjaival, megtudhatják, milyen kerekesszékben kosárlabdázni, egy betegség következményeivel együtt élni. Mindezzel párhuzamosan a Millennium Házában a pedagógusokat szakmai módszertani előadások várják.

Szombaton a családok kerülnek fókuszba a Millennium Házában és az épület köré kitelepülő intézmények pavilonjaiban.

A részt vevő intézmények szakmai vezetésével rendezett érzékenyítő és segítő programok mellett hat előadóművész koncertjei, mese- és bábelőadásai lesznek láthatók, az alkotó kedvűeket művészeti workshop várja, de lesznek kerekasztal-beszélgetések gyógyult fiatalokkal, valamint tárlatvezetések is.

Képek forrása: Liget Budapest