?Több mint 10 éve rendezzük meg az ÉTER fesztivált, amelyen feltörekvő zenészek vesznek részt ? így ezt főként csapat- és kapcsolatépítésre szánjuk? ? mondta Jakab Jácint. Kiemelte, hogy a nyertesek nagy fesztiválok díjait nyerhetik meg, például felléphetnek a Sziget és a VOLT színpadán. ?Minden évben körülbelül 150 új zenekar jelentkezik a versenyre, a zsűri pedig online formában szűri ki a legjobb 18-at, amelyek részt vehetnek a döntőben. A győztes zenekarok meghívást kapnak a következő Feszt!Egerre? ? mesélte a háttérről Jakab Jácint. A szervezők a zenekarok mellett a dj-knek is hirdettek versenyt ? a tehetségkutatóra az ország minden részéről, sőt a határon túlról is jelentkeztek. Az ÉTER Salgótarjánból indult, Eger harmadik éve ad otthont a rendezvénynek. Versenyzők mindenféle műfajból ? rock, metál, folklór, világzene, pop és poprock ? érkeznek, így a műfaji sokszínűség miatt az eredeti Észak-magyarországi TEhetségkutató Rockfesztivál nevet elhagyták, és ÉTER plusz néven rendezik meg az eseményt.

_DSC9264_Copy

A Cseh Tamás Programban nyertes HungarRiddim zenekar is innen indult, tavaly ugyanis folk kategóriában megnyerték a fesztivált, sőt Tóth Tamás a legjobb basszusgitáros díját is megkapta ? erről Sas Attila, az együttes gitárosa beszélt. ?Nagy lehetőség volt ez a zenekar számára, hiszen a győzelem mellett továbbmehettünk a Hangfoglalásra is? ? tette hozzá.

A HungaRiddim a Cseh Tamás Program kezdő zenekarokat támogató alprogramjának egyik nyertese, melynek köszönhetően lemezt és klipet készíthetnek. A programban mentort is kaptak, Temesi Bertalant, aki a dalok alakításában segít a zenekarnak. ?Kis csodákat kaptunk tőle? ? mondták. A Cseh Tamás Program előzenekari alprogramjában is nyertek, így az Ocho Machóval együtt koncertezhetnek ? eddig kilenc ilyen fellépésen vannak túl. ?Sokat tanultunk arról, hogyan építsünk kapcsolatokat, hogyan állnak össze a műsorok. Motiválnak minket és látják, hogy zeneileg merre kell mozdulnunk azért, hogy előbbre léphessünk. Az álmaink válnak valóra? ? tették hozzá az együttes tagjai.

_DSC9249_Copy

Az ÉTER fesztiválnak harmadik éve ad otthont Eger városa, amely szívesen támogat minden kulturális kezdeményezést. ?Eger elnyerte már a Magyar Kultúra Városa, a Magyar Dal Fővárosa és legutóbb a Városmarketing Nagykövete címet, melyek mind arra predesztinálnak és ösztönöznek minket, hogy feladatunk van a kultúrában. Remek színházunk, bábszínházunk van, a közművelődés terén is jelentős sikereket érünk el, hiszen Egerben van a leglátogatottabb vidéki múzeum, az Egri Vár, illetve sok zenekar indult innen, például a Kerekes Band, a HungaRiddim vagy az Ethnofil? ? mondta Rázsi Botond, Eger alpolgármestere. Hozzátette: a könnyűzenével foglalkozó fiatalok segítésére létrehozták az Egri Ifjúsági Zenei Programot, mely a Cseh Tamás Programhoz hasonlóan olyan egri fiatal, amatőr zenekarokat, koncertszervezőket kíván támogatni, amelyek, akik rock, pop, jazz és világzenei produkciók, koncertek előadására vagy ilyen koncertek megszervezésére képesek.

Jakab Jácint a beszélgetés zárásaként az ÉTER kapcsán kiemelte: ?Ha nem lennének ezek a lehetőségek, akkor a könnyűzene megfelelő utánpótlása egy idő után veszélybe kerülne.?

Breaking: A 2015-ös ÉTER plusz fesztivál győztese a Cseh Tamás Program egyik nyertes zenekara, a Soul Surge lett.

Fotók: Csákvári Zsigmond