fbpx

Tel-Avivban népszerűsítette a magyar kultúrát a MANK

Tizenötezer izraeli volt kíváncsi Tel-Avivban az október 15. és 17. között megrendezett Magyar Napokra, ahol csaknem ezer érdeklődő vett részt a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kézműves foglalkozásain.

A MANK izgalmas művészetpedagógiai programjain túl zenei produkciókat szervezett, segítségével gólyalábasok vették birtokba az izraeli várost, dj szólaltatta meg a legfontosabb magyar slágereket vagy éppen hangszereket próbálhattak ki az érdeklődők, így több ezren nyerhettek bepillantást a kulturális szervezet feladatkörébe.

A Magyar Napokkal zárásához érkezett az izraeli évad, amely március 15. és október 23. között számos programmal igyekezett megismertetni a hazai kulturális élet remekeit. A program zárásaként kalandtúrára hívták a magyar kulturális világ szereplői a gyermekeket és szüleiket a tel-avivi régi kikötőben, a Hangar 11-ben október 15. és 17. között. 

A tel-avivi tengerpart a magyar zászló színeiben pompázó papírsárkányokkal telt meg a Magyar Napok idején. A program során a látogatók egy óriási világtérképen fedezhették fel a magyar kulturális élet világhírű eredményeit. A játékos formában zajló ismeretterjesztő programon az érdeklődők híres magyar népművészeti motívumokat alkothattak újra: kiszínezhették a legnevesebb európai galériákban kiállító magyar képzőművészek munkáit, és puzzle darabokból rakhatták össze Csontváry Kosztka Tivadar a taorminai görög színházról készült festményét, Moholy-Nagy László egyik munkáját, vagy éppen Ruben Brandt, a gyűjtő New York-i érkezését.

A délután folyamán a hangszereket hozták közelebb a gyerekekhez: a Bársony Bálint és zenekara vezette bemutatón nemcsak meghallgathatták, miként szólal meg egy hegedű vagy egy zongora, hanem maguk is kipróbálhatták a kedvenceiket. A magyarországi fesztiválok állandó résztvevői, a gólyalábasok sem maradhattak ki a programból, miközben nekik és minden érdeklődőnek hazai dj szolgáltatta a legjobb magyar gyermekdallamokat. 

Tel-Aviv népszerű szórakoztató negyedében, a kikötő egyik pavilonjában és annak szomszédságában állították fel a színpadot, valamint a magyar kulináris és kulturális sátrakat a Magyar Napok alkalmából. Az eseménysorozatot a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulójára szervezték, így magyar balett- és tánc-, opera- és operett-társulatok adták elő darabjaikat, kiállításokat rendeztek és az izraeliek megismerhették a régebbi és a kortárs művészetek szinte minden területét.

A Magyar Napok nyitóeseményén először a világzenét játszó Bársony Bálint zenekara adott koncertet, majd a megnyitót a Bohemian Betyars együttes zenéje zárta, amely népzenei elemekkel ötvözött energikus punk dallamaival elsősorban a fiatalabb tel-aviviaknak szólt. A következő napokban magyar filmeket mutattak be, többek közt a kicsiny, pesti zsidó közösségről szóló Teleki téri mesék című alkotást és az Élet menetéről szóló dokumentumfilmet. Utcabált tartottak Sinka Zoltán Gábor DJ-vel, bemutatkozott a Szalonna és bandája népzenei együttes, az InFusion Trio és Farkas Izsák hegedűművész.

A rovat további cikkei