A 14 kiállító művész között a telep néhány alapító tagja mellett az utóbbi években egy fiatal, változatos szemléletmódú, és változatos technikákkal dolgozó társaság tagjai szerepelnek.

A Gödöllői Iparművészeti Műhely és az Élesdi Művésztelep Egyesület közös szervezésében nyílt kiállítás az Élesdi Művésztelep elmúlt években született alkotásaiból a gödöllői Várkapitányi lakban.

A 14 kiállító művész között a telep néhány alapító tagja mellett az utóbbi években egy fiatal, változatos szemléletmódú, és változatos technikákkal dolgozó társaság tagjai szerepelnek. Az eredetileg hagyományos festő- és képgrafikai műhelyként fellépő élesdi telep ma már jóval változatosabb, installációkban és tervezői elemekben bővelkedő közösséggé vált.

A főleg 2021 óta született munkákból válogató kiállítás a telep teljes alkotói spektrumát igyekszik lefedni, ugyanakkor a Gödöllői Művésztelep történeti szerepét és társadalomreformeri ambícióit is megidézi, illetve utal az élesdi közösség sajátos történeti hátterére és a kelet-európai művészeti és művészetszervezési hagyományokban elfoglalt helyére.

A kiállítás külön értéke a képzőművészeti alkotások mellett Herczeg Zsolt szabadkai dokumentumfilmes 14 portréetűdje és rendhagyó háromnegyedórás filmje a 2022-es Élesdi Művésztelep mindennapi életéről, szakmai és emberi viszonyairól. A tárlat kurátora Zuh Deodáth.

A Telepesek – Élesd művésztelep Gödöllőn kiállítás augusztus 20-ig látogatható, minden szombaton és vasárnap 14 és 19 óra között.

Kiállító művészek: Bajkó Dániel, Balázs Imre Barna, Bodoni Zsolt, Ferenczy Zsolt, Furák-Pop László, Horváth Ági, Kaliczka Patrícia, Kovács Kitti, Kovács Lehel, Máris István aka Horror Pista, Mátyási Péter, Nagy Benjámin, Szabó Anna-Mária, Szakál Éva

Fotók: Végh László