A versenyprogramba meghívott 18 film között van Mundruczó Kornél első külföldi produkciója, az angol nyelvű Pieces of a Woman című film is.

Véglegessé vált a 77. Nemzetközi Velencei Filmfesztivál programja egy amerikai és egy olasz film meghívásával, amelyeket azonban nem a versenyprogramban fognak bemutatni. A szeptember 2. és 12. között zajló fesztivál versenyprogramjába 18 filmet hívtak meg, és 24 alkotást fognak bemutatni versenyen kívül.

A két újabb meghívott film egyike Luca Guadagnino Fiori, Fiori, Fiori című rövidfilmje, amelyet az olasz rendező a koronavírus-járvány idején Szicíliában forgatott egy kicsiny stábbal, okostelefonnal és tablettel. Gyerekkori barátait kereste fel, és bemutatta, miként élnek a járvány idején.

Kyle Rankin amerikai rendező Run Hide Fight című filmje egy fiatal lányról szól, akinek középiskoláját megszállja négy fegyveres, hogy vérengzést kövessenek el. A film forgatókönyvét is Rankin írta.

A 77. velencei filmmustra lesz az első nagy európai fesztivál, amelyet a koronavírus-járvány kitörése óta megrendeznek. Szeptember 2-án egy olasz filmmel, Daniele Luchetti Lacci című drámájával nyílik meg.

Versenyen kívül vetítik majd Nathan Grossman Greta című portréfilmjét Greta Thunberg klímaaktivistáról és Alex Gibney Crazy, Not Insane című életrajzi dokumentumfilmjét, amelyet egy sorozatgyilkosokkal foglalkozó pszichiáterről készített.

A versenyprogram nemzetközi zsűrijét Cate Blanchett vezeti. A zsűriben a rendező Joanna Hogg, Veronika Franz, Christian Petzold és Cristi Puiu, a színész Ludivine Sagnier és az író Nicola Lagioia kapott még helyet.

Nyitókép: Pieces of a Woman