fbpx

Teljes a Friss Kakas programja

Idén áprilisban első alkalommal jelentkezik a Friss Kakas Animációs Filmnapok, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs közössége (MOME Anim) és a Friss Hús közös rendezvénye. Az április 22. és 24. között a Toldi moziban zajló vetítésekre és szakmai programokra már elindult a jegyelővétel.

Az idei Friss Kakason a korábbi hagyományokhoz hűen a MOME 2020-ban és 2021-ben készült diplomafilm-premierjeit láthatja a közönség.

Négy olyan alkotás is szerepel a programban, amelyek az egyik legrangosabb nemzetközi animációs seregszemlére, az Annecy Nemzetközi Filmfesztiválra kaptak meghívást.

Kádár Melinda diplomamunkája, A forrás és a torony 2020-ban versenyzett, Mostoha Marcell Avant című kisfilmje tavaly kapott díjat, Hárshegyi Vivien Felhők felett, valamint Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME-diplomafilmje pedig az idei mustrán mutatkozik majd be a nemzetközi közönség előtt. 

A Friss Kakason ezek mellett sem lesz hiány fesztiválsikereket elért filmekben.

Darabos Éva Pá, kis panelom!-ját az ottawai és barcelonai filmfesztiválon is díjazták, de látható lesz Szakály Réka Anna Reduction című, Szarajevóban és Bukarestben is versenyzett MOME-diplomafilmje és a Helfer, melyért Szöllősi Anna a legjobb animációs filmért járó díjat kapta a Hong Kong Art House Filmfesztiválon. A friss alkotások mellett az elmúlt évek legjobb diploma- és vizsgafilmjeit is be lehet majd pótolni a Toldiban.

A MOME Anim Klassz vetítéssorozatában olyan korábbi sikereket láthatunk újra a nagyvásznon, mint az Oscar-shortlistes Symphony No. 42 (Bucsi Réka), a Cannes-ban Cinéfondation-díjat elnyert A nyalintás nesze (Andrasev Nadja) vagy a több mint 300 fesztiválon vetített, összesen mintegy 120 elismerést begyűjtő Nyuszi és őz (Vácz Péter). 

A Friss Kakas szervezői idén a 2020-ban elhunyt Richly Zsoltra emlékeznek: a fesztiválon újra nagyvásznon lesz látható a rendező 1983-ban készült kultikus animációs filmje, a Háry János felújított kópiája.

A filmeken kívül szakmai programok, köztük nemzetközi szaktekintélyek mesterkurzusai várják az érdeklődőket.

A meghívottak között van a dán Uri Kranot, aki képzőművészként indulva mára a VR-technológiával történő kísérletezés egyik úttörőjévé vált. A lineáris narratívától az immerzív történetekig című előadása a VR-technológia lehetőségeiről szól. A Toldi moziban az animációs filmek közösségi finanszírozásáról mesél majd Mikkel Mainz dán filmrendező, aki korábban A tenger dala című, Oscar-jelölt alkotáson is dolgozott. A Friss Kakason idén pitchfórumot is rendeznek, a Kakas Pitch keretében előkészületben lévő animációs filmterveket mutatnak be az alkotók.

A Friss Kakas célja, hogy összehozza az animációs szakmát és a filmszerető közönséget, és hogy itthon is méltó körülmények között mutassa be a világraszóló sikereket arató magyar animációs filmeket.

A rendezvény legtöbb programja ingyenes vagy jelképes árú, 500 forintos jeggyel látogatható. A vetítésekre ezen a linken válthatók jegyek, a szakmai programokra pedig itt lehet regisztrálni. A részletes programbontás elérhető a Friss Kakas honlapján.

Fotó: Szentesi Balázs Imre

A rovat további cikkei