Az esemény fókuszában idén a rendezvényiparban jelen lévő munkaerőhiány és annak lehetséges megoldásai állnak, így a konferencián bemutatkoznak a releváns hazai felsőoktatási intézmények és felnőttoktatási képzőhelyek, de a Bálnában szó lesz az elmúlt év iparági változásairól és szakpolitikai intézkedéseiről is.

A Rendezvény ReStart a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) szezonnyitó szakmai eseménye, amelynek célja, hogy összehívja a rendezvényipar szereplőit, bemutassa az elmúlt év változásait, közösen megoldást keressen az iparágban felmerülő problémákra, hogy létrejöjjön egy, a rendezvények és a rendezvényszakma fejlődését támogató, a közös érdekeket értő és segítő ökoszisztéma. 

A konferencia középpontjában idén a rendezvényiparban jelen lévő munkaerőhiány és az arra való megoldáskeresés áll.

A rendezvényipar egyik legnagyobb vesztesége, hogy a koronavírus-járvány következményeként a hang-, fény- és színpadtechnikusok tömegével hagyták el a szektort, hiszen a járványügyi intézkedések hatására kénytelenek voltak új megélhetést keresni. A trend a korlátozások felengedése óta ugyan valamelyest csökkent, de a technikai területen a szakemberhiány nem szűnt meg: érzékelhetően kevesebb technikus maradt, illetve tért vissza a szakmába. A hiányt új szakemberek képzésével lehetne enyhíteni, de a képzőhelyek így óriási feladattal állnak szemben, ami azonban legalább ekkora lehetőséget is jelent.

A technikusképzés magyarországi helyzetéről és a nemzetközi piac alakulásáról a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum vezetőjével és alumnuszával beszélgetnek. Szintén a konferencián mutatják majd be a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ az MTPA felkérésére készített oktatási-képzési kutatás előzetes eredményeit is. Az előadás során az iparági szereplők – a potenciális munkáltatók – információt szerezhetnek arról, hogy itthon milyen képzéstípusok léteznek és ezek milyen képzést nyújtanak. A konferencián egy „speed meeting” keretében lehetőség nyílik arra is, hogy az iparági szereplők és a felsőoktatási, valamint felnőttképzési intézmények szakfelelősei és képzésvezetői megvitassák a szakemberképzés keresleti és kínálati oldalát. 

Az elmúlt évre reflektálva esettanulmányokon és bemutatókon keresztül megnézik, milyen tanulságok vonhatók le a közelmúlt olyan nagy rendezvényeiből, mint például a 2022-es férfikézilabda-Európa-bajnokság, az MTVA EMA, a Bocus d’Or vagy éppen a járványügyi korlátozások folyamatos változásaihoz igazodó MaReSz Event Touch. 

Szó lesz még a nemzetközi koncertek visszatéréséről és arról is, hogyan lehet fél év alatt megszervezni a vizes világbajnokságot.

Az esettanulmányok mellett a résztvevők tréningeken és workshopokon merülhetnek el egy-egy speciális témában, mint például a fenntartható rendezvények szervezésében, a digitális kommunikáció kihívásaiban, a zenés rendezvények jogosításában vagy a tárgyalástechnikában. A látogatók megismerkedhetnek az új beléptetési és ticketing rendszerekkel, valamint a magyar turizmuságazat stratégiájának egyik legfontosabb pillérével, az adatvezérelt ágazatirányítással, ezen belül is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, vagyis az NTAK rendszerével.

A konferencia egyik erőssége, hogy a teljes rendezvényszakmát megszólítja. Ugyanúgy vár vendégeket és hoz előadásokat az üzleti rendezvények világából, mint a kulturális és sporteseményekéből, ezzel is elősegítve az iparági párbeszédet, az információáramlást és az egymástól tanulást. A Rendezvény ReStarton megismerhetik az iparági érdekképviseleti szervezetek aktuális céljait, és megnézhetik azt is, milyen mindenkit érintő szakpolitikai intézkedések léptek életbe az elmúlt évben. 

A Rendezvény ReStart 2022 teljes programja a www.rendezvenyrestart.hu oldalon érhető el. A konferencia látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Nyitókép: Shutterstock/ChiccoDodiFC