Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a köszöntőjében úgy fogalmazott: napjainkban egyre fontosabb feladat a hit, a keresztény értékek, illetve annak részeként a keresztény épített örökség megőrzése, továbbépítése. Hozzáfűzte: Szentgotthárd büszkesége az 1779-ben épült templom, amely a Rába-vidéken élő szlovén nemzeti kisebbség hitéleti központja is.

Az államtitkár kiemelte: az újraszentelt templom freskói között van a híres Dorfmeister-freskó, amely az 1664-ben vívott szentgotthárdi csata egy jelenetét örökíti meg. Soltész Miklós szavai szerint ez volt az első nagy győzelmünk a török felett, a szentgotthárdi csata hősei pedig napjainkban is példaként szolgálhatnak, hiszen ma is szembe kell néznünk hódító iszlám törekvésekkel, meg kell védenünk értékeinket és meg kell óvni gyermekeinket mindenféle káros hatásoktól.

V. Németh Zsolt, a Vas megyei 3. számú választókerület országgyűlési képviselője az ünnepségen a miniszterelnök jókívánságait tolmácsolta a felújított templom újraszentelése alkalmából. A kormányfő a levelében arról írt: vannak időszakok, amikor egy templom felújítása és felszentelése nemcsak ünnep, de bátor kiállás is amellett, amiben hiszünk.

A szentgotthárdi Nagyboldogasszony-plébániatemplom külső rekonstrukciója még a kétezres évek elején kezdődött meg, majd 2010-ben hozzáfoghattak a belső felújításhoz is. Elkészült a templom főhajójának egyik részén látható, a szentgotthárdi csatát ábrázoló Dorfmeister-freskó restaurálása is.

Fotó: MTI/Varga Görgy