Teljesítmény címmel nyílt meg a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria közös kiállítása október 29-én. A több mint harminc alkotást magában foglaló tárlat január 23-ig látogatható.

Minél többet és minél jobban tudunk elvégezni adott idő alatt valamit, annál jobb a teljesítményünk – vezetett be a kiállítás címét is adó fogalom értelmezésébe Dr. Orosz Csaba képzőművész, az Esterházy Károly Egyetem Vizuális Nevelés és Művészetelméleti Tanszékének vezetője. Hozzátette:

a művészetben a teljesítmény egyfajta versengés a valóság és a leképezése között.

A művészet az elmúlt évszázadokban tökéletesítette ezt a fajta imitációt, arra törekedett, hogy megvalósítsa saját valóságát.

„A világ sohasem lehet olyan, mint egy festmény, de egy festmény lehet olyan, mint a valóság. A legnagyobb teljesítmény az lehet, hogy folyamatosan alkotott valóságunkról felismerjük, hogy illékony” – zárta gondolatait a kiállítást megnyitó művész.

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. közös nyílt pályázati felhívást hirdetett képző- és iparművészek számára Teljesítmény címmel a Kép/Test/Lét projekt részeként. Erre az emberi test teljesítőképességét ábrázoló, illetve a sport kulturális, szociokulturális, történelmi vetületeire reflektáló alkotásokat vártak. A beérkezett művekből harmincegy művész munkáit válogatta ki a szakmai zsűri.

A pályázattal a vidéki városokra is kiterjeszti művészetszervező tevékenységét a MANK, amelynek kiemelt célkitűzése, hogy az alkotóművészet területén tevékenykedő jelentős vidéki művészközösségeknek megjelenési lehetőséget biztosítson, támogassa a művészek lokális megszólítását és közösségé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését. További cél, hogy a színvonalas körülmények között megvalósuló megmutatkozási lehetőségek alkalmat teremtsenek a művészeknek a közönséggel való találkozásra, a helyi és térségi művészeti élet erősítésére.

A Kép/Test/Lét elnevezésű összművészeti programsorozat három vidéki városra koncentrál. Utolsó állomásaként Miskolcon találkozhatnak vele a kortárs művészetek rajongói.

Veszprémben a Test / Harmónia alcímű pályázat kiírásával az emberi test harmóniáját, az emberi mozdulat esztétikumát ábrázoló alkotásokat keresték: a táncoló, a mozgást végző ember szépségét, az emberi mozdulat esztétikumát fókuszba helyező önálló műalkotással lehetett jelentkezni.

A frissen megújult Szolnoki Művészteleppel közös pályázat címe a Legyőzött határok volt. A kiírás az emberi test teljesítőképességének határait hivatott bemutatni, ábrázolni, középpontba helyezve az artista hagyományokat és a testi erőt igénybe vevő műfajok bemutatását.

A Miskolci Galéria műemléki szárnyában látható kiállítás tematikus tárlatként kapcsolódik a 25. Miskolci Téli Tárlathoz (2020. december 12. – 2021. január 23.).

Kiállító művészek:

A. Bak Péter, Dombovári Ágnes, Dóró Zsolt, Drozsnyik Istvá, Fejér Ernő, Goschler Tamás, Gulyás Andrea, Hamerli Judit, Jámbor-Mihályi Mónika, Kavalecz Lajos, Kovács Gabriella, Kun Gergely, Láng Eszter, Lieb Roland Ferenc, Lőrincz Emőke, Lukács Róbert, Maros Lili, Nagy M. Hedvig, Osgyányi Sár, Rónaszéki Linda, Silye Júlia, Stark István, Szarka János, Szechy Beata, Székely Móri Márta, Szepessy Béla, Széri-Varga Géza, Szeszák Ádám, Szitás Bernadett, Varkoly László és Veress Zénó.

Nyitókép: Hamerli Judit Küzdelem nélkül nincs győzelem című alkotása (2020)