Telt házzal indult Európa legnagyobb hardrock- és metálfesztiválja, az idén 25. alkalommal megrendezett Graspop Metal Meeting a belgiumi Desselben.

A vasárnapig tartó monstre nemzetközi zenei találkozó helyszíne a Brüsszeltől 100 kilométerre északkeletre fekvő, alig tízezer lakosú kisváros melletti zöld, füves terület, ahol a hat színpadon négy nap alatt 141 rock- és metálzenekar ad koncertet, déltől hajnalig.

Az idén negyedszázados évfordulóját ünneplő Graspopon fellépő bandák közül több is járt már Magyarországon az elmúlt időszakban vagy a közeljövőben látogat ide.

A csütörtöki nyitónapon lép fel a legendás brit metálzenekar, az Iron Maiden, amely legutóbb június 7-én adott telt házas koncertet a budapesti Groupama Arénában. Rajtuk kívül ma zenél még a Beartooth, a Mastodon és a Suicidal Tendencies is. Pénteken a német Scorpions, az angol Whitesnake és Paradise Lost, valamint az amerikai Megadeth zenél a több tízezres közönségnek. Szombaton olyan halhatatlan rocklegendák lépnek színpadra, mint a Europe, a Saxon, a Judas Priest, a Korn, az Ugly Kid Joe, a Walls of Jericho és a Gary Moore Tribute Band.

A vasárnapi zárónap és a fesztivál egyik csúcspontja a 74 éves Alice Cooper koncertje lesz.

Rajta kívül játszik még a budapesti Tüskecsarnokban négy évvel ezelőtt koncertező Offspring, a Budapest Parkban idén június 24-én fellépő The Deftones, a fővárosi Barba Negrában október 26-án koncertező Sepultura, valamint a rock egyik élő klasszikusa, az 54 évvel ezelőtt, 1968-ban Londonban alapított angol Deep Purple, amely utoljára 2019 decemberében lépett fel a magyar fővárosban, a Papp László Sportarénában.