A szerelmesek napja már mögöttünk, lassanként a karneváli szezon és a téli napok is búcsúznak, azonban számos programot tartogat még az idei február. Ráadásul a szökőévnek köszönhetően plusz egy napunk van. Ragadjuk meg az alkalmat, és zárjuk kultúrával az évszakot!

Győri Nemzeti Színház Képtelen királyság.jpg
Jelenet a Győri Nemzeti Színház Képtelen királyság című előadásából. Forrás: Győri Nemzeti Színház

Színház

A Győri Nemzeti Színházban február 23-án mutatják be a Képtelen királyság című zenés darabot Zakariás Zalán rendezésében. A produkció Szerb Antal VII. Olivér című regényének feldolgozásából készült és a boldogságkeresés motívumát helyezi a középpontba. Ugyanezen a napon a Katona József Színház Sufnijában, Bagossy Júlia rendezésében Kertész Imre Sorstalanságából írt tantermi előadást láthatnak a nézők.

25-én a budapesti Thália Színházban megnézhetjük a Beckham című vígjátékot, a róla szóló cikkünk itt olvasható. Február 29-én pedig ismét játssza a Budaörsi Latinovits Színház a Liliomot Kovalik Balázs rendezésében. A darabról itt írtunk.

Filmek, amiket már, és amiket még elcsíphetünk

Az elmúlt időszakban számos izgalmas magyar film debütált a legkülönfélébb zsánerekben és stílusokban. Szerencsére néhány közülük továbbra is műsoron van, így a lehetőség nyitva áll azok előtt, akik lemaradtak, vagy esetleg dupláznának. Mindenképp érdemes megnézni Hevér Dániel dráma vessző vígjátékát, amelynek nemcsak műfaji megjelőlése érdekes, de kérdésfelvetése is rendkívül aktuális. A rendező Valami madarak című filmjéről írt kritikánk itt olvasható.

Nagy Borús Levente Égere kiforrott és összetett alkotás, pláne egy debütáló nagyjátékfilmhez képest. A bűnügyi kamaradráma erénye, hogy pátosztól mentesen feszeget nagy horderejű témákat, például az igazság viszonylagosságát.

Stefan Zweig világhírű Sakknovellájának nem a Tóth Barnabás jegyezte Mesterjátszma az első feldolgozása. Nem is annyira feldolgozásról van szó, mint inkább az érdekes alapszituáció továbbgondolásáról és olyan történelmi szituációba helyezéséről, amellyel a magyar nézőközönség azonosulni tud. Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején játszódó mozi technikai és dramaturgiai bravúrja, hogy majdnem végig egy vonaton bonyolódik a cselekmény (akaratlanul is megidézve egy filmművészeti klasszikust, Az éjszakai vonatot Andrzej Wajdától), mégsem lesz unalmas vagy zsúfolt a végeredmény. A rendezővel interjút is készítettünk a film kapcsán, amely itt olvasható.

Dér Asia Einspach Gábor műkereskedőről forgatott Nem halok meg című filmje képes egy halálos betegséget nem a tragikum, hanem az élni akarás felől megközelíteni. Ez legalább annyira köszönhető a főszereplőnek, mint a rendezőnek: Einspach a hasnálymirigyrákban megbetegedőket érintő, nem túl kecsegtető statisztikák ellenére is úgy döntött, helyzetére lehetőségként tekint, és közelebb kerül önmaga belső világához.

Ami az új bemutatókat illeti, három is a szökőnapra került. A Bálnák, a bolygó őrei című francia dokumentumfilm, a Téli szünet című amerikai vígjáték, valamint a Dűne várva várt második része is február 29-én debütál Magyarországon. Az utóbbi a már megszokott sztárparádéval, Zendaya és Timothée Chalamet mellett többek között a korábban Elvist alakító Austin Butler, az Oppenheimerből is ismert Florence Pugh és Javier Bardem közreműködésével. Az igazán kíváncsi és szemfüles nézők még a premier előtti vetítésekre is szerezhetnek jegyeket.

Egy kis irodalom

Ha igazi kulisszatitkokat szeretnénk hallani, és kicsit még a farsang hangulatában maradnánk, a Várkert Bazár irodalmi estje vár minket február 27-én. Básti Juli és Puskás Tamás színművészek mesélnek szerepekről, legendákról, szerelmekről, Tari Annamária klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta segítségével pedig az álarcok és szerepek mögötti rejtett lelki folyamatokra derül fény. Az Irodalmi szerelmek: Álarcosbál című beszélgetést Juhász Anna irodalmár vezeti.

Utazás képekben

Földrészeken és időn átívelő kirándulásra invitálja az érdeklődőket a Műcsarnok legújabb programja. Február 23-án nyitja meg kapuit Benkő Imre fotográfiai életművének bemutatója, a Valós látomások című kiállítás. A hat évtized tapasztalatait összegyűjtő művész képei szociológiai lenyomatok, adott korok jellemző hangulatát, kulturális szokásait ragadják meg különös érzékenységgel. A tárlat a nyolcvanas évek magyar mindennapjaitól három kontinens húsz országán keresztül a kétezres évek Kínájáig kalauzolja el a látogatót.

Zenei programok

Zenebona tölti meg a Városligetet február 24-én, ugyanis a Magyar Zene Háza ad otthont a Csíkszerda Egyesület önkéntesei által szervezett Kórusok Téli Éjszakájának. A szervezők által öt kategóriába sorolt hazai és nemzetközi kórusok – klasszikus, régizene, könnyű-, kortárs és népzene – az este nyitányaként hatkor és nyolckor egy-egy rövid részletet adnak elő műsorukból. A közönség ennek révén saját ízlése szerint választhat a párhuzamosan zajló harminc koncert kínálata közül. Az esemény fináléja pedig a látogatók és előadók által együtt elénekelt, kifejezetten erre az alkalomra komponált záródal lesz, ugyanis a szervezők hisznek benne, hogy énekelni mindenki tud.

Az elektronikus zene kedvelői sem maradnak program nélkül: február 25-én Iamyank egyedi dallamai szólalnak meg az A38 Hajón. Az esemény különlegessége, hogy Magyarországon először egy 7.1.4-es Dolby Atmos rendszeren keresztül szólal meg az előadó produkciója. Iamyank instrumentális és elektronikai eszközök keverésével alkot, ambivalens hangulatokat és ritmusokat olvaszt össze.

Agyagosszergényben február 23-án legendás magyar dalok szólalnak meg: Hegyi György dalszövegíró és könnyűzene-oktató a rocktörténet világába invitálja az érdeklődőket élőzenei kísérettel. Február 24-én Fekete János Jammal interaktív, népmesei elemeken és a mindennapi élet hangjain alapuló beatbox produkcióját hallgathatják Feketeerdőn. Fejér Simon Pál zenész, dalszerző három településre is ellátogat, hogy Hangszervándor címmel interaktív zenei előadást és hangszerbemutatót tartson. 24-én Köcsk, 26-án Parád, 27-én pedig Pócsmegyer apraja-nagyja láthatja és hallgathatja a világ négy égtájának hangszereit felvonultató bemutatót: afrikai nyelvdobot és lófejes hegedűt is megcsodálhatnak. A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.

Petrovics Kata