Székelyhidi Tamás fesztiváligazgató a programot ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a fesztiválon való megmérettetésre 42 országból 424 érvényes nevezés érkezett, Magyarországról 132 alkotást küldtek. Az előzsűri ezek közül válogatta ki azt a több mint nyolcvan alkotást, amely a fesztivál díjaiért versenyre kelhet. E díjak átadása május 17-én zajlik majd, ünnepélyes keretek között, a fesztivál gáláján.

?A világ körülöttünk gyorsan változik, egyre több a hatás, mely a természet idilljét, állandóságát felborítja? ? mondta Székelyhidi Tamás. Véleménye szerint a választott mottó jól kifejezi a fesztivál célját: elérni, megszólítani az embereket, főleg a fiatalokat, felhívni a figyelmet a környezetnek védelmére, a környezettudatosságra. Ezt szolgálja majd a május 14-én megrendezendő Diáknap is, amelyre általános és középiskolás csoportokat várnak, míg május 16-án és 17-én a családok számára kínálnak különféle kísérő programokat. De, mint elmondta, a fesztivál hosszú távú céljai között szerepel az is, hogy általa a magyar nyelvű műhelyek csatlakozni tudjanak a nemzetközi színvonalhoz és piachoz, megismerjék, megértsék a nemzetközi trendeket és a különböző alkotóműhelyek tevékenységét is.

termeszetfilm

Hogy miért Gödöllő szolgál majd helyszínül? Székelyhidi Tamás a helység természetfilmes hagyományait emlegette fel: annak idején itt volt a Filmgyár Természetfilm stúdiója, 1933-ban pedig a Cserkész-világ Jamboree is. A városban most hét különböző helyszínen zajlanak majd programok: vetítések lesznek a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában, amely a rendezvény fő helyszíne, de a Művészetek Háza épületében, valamint a városi filmszínházban is, ahol 3D-s alkotásokat láthat majd a közönség. A városi könyvtárban a fesztiválra nevezett és zsűrizett filmeket mutatják be szekció szerinti bontásban. Mindeközben az Alsóparkban szórakoztató családi és szakmai programok is kísérik a rendezvényt, az esti órákban a város főterén pedig szabadtéri vetítések lesznek.

Az eseményeket az interneten keresztül, a fesztivál honlapján is lehetőség lesz követni. Székelyhidi Tamás ugyanakkor reméli, minél többen látogatnak majd el a programokra és sikerül a rendezvénnyel hagyományt teremteni. Különlegességként emelte ki a fesztivál eseményei közül Török Zoltán új, Everglades című természetfilmjének vetítését: a rendező-operatőr három éven keresztül dolgozott a floridai Everglades mocsárról készült filmjén, melyet elsőként, a National Geographic különleges engedélyével a gödöllői fesztivál közönsége láthat majd. A produkció nemzetközi premierje decemberben lesz a National Geographic Channel műsorán.

A fesztivál gáláján 10 szekció filmjeit díjazzák, így többek között természetfilmeket, vadászatról, halászatról vagy horgászatról szóló filmeket, dokumentumfilmeket, és úgynevezett etűdöket is, melyek Székelyhidi Tamás megfogalmazása szerint ?pár percet mutatnak be a természetből?. Emellett öt technikai díjat, hét különdíjat, hat médiatámogatói díjat és öt magyar alkotói különdíjat adnak át. Az elismerésekről hattagú szakmai zsűri dönt. A fesztiválon adják át a szakma képviselői által újonnan alapított Rockenbauer-emlékdíjat, melyet a szakmában maradandót alkotó személynek, alkotóműhelynek ítél oda a független kuratórium, a Kárpát-medencei alkotói díjjal pedig a legjobb magyar alkotást jutalmazza a zsűri.