December 10-én és 11-én Ternovszky Béla munkásságát ünnepli az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Ternovszky Béla fél évszázados alkotómunkája a magyar animációs film különösen népszerű fejezete: a rendező rajzfilmjei a humor jegyében formálódtak. A Ternovszky-animációk – melyekben az állandó alkotótárs, Nepp József forgatókönyvei kelnek életre – kicsiket és nagyokat egyaránt megnevettetnek. A derűről, amely a keserédes mosolytól az önfeledt kacagásig terjed, olyan legendás figurák gondoskodnak, mint Gusztáv, az örökké csetlő-botló kispolgár, a betegeskedő erdőlakókat hasztalan kúráló Doktor Bubó vagy az átlagos, mégis fantasztikus kalamajkákba keveredő Mézga família tagjai.

Nem is beszélve azokról az ikonikus figurákról, akik Ternovszky fő művét, a Macskafogót éltetik:

az emberi tulajdonságokkal felruházott macskákról és egerekről, Mr. Teufeltől Safranekig, illetve Grabowskitól Lusta Dickig, akiknek „élet-halál harcán” generációk nevették magukat könnyesre. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban december második hétvégéjén övék lesz a főszerep, hiszen Ternovszky Béla animációiból vetítenek gazdag válogatást.

A programot december 11-én, vasárnap Varga Zoltán Macska-egér játékok címmel most megjelenő Ternovszky-portrékötetének bemutatója koronázza meg,

ahol a rajongók az animáció mesterével is találkozhatnak. A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.  

Az Uránia Nemzeti Filmszínház retrospektív összeállítása Ternovszky Béla életművének valamennyi területéből válogat. A Macskafogó éppúgy látható lesz, mint egy-egy kísérőfilmként a Tartsunk kutyát! és a Modern edzésmódszerek, a sorozatok közül pedig a Mézga Aladár különös kalandjai, a Kérem a következőt! és a Gusztáv epizódjai kerülnek mozivázonra. A program egyik kiemelt eseménye december 11-én, vasárnap 16:30-kor a rendező munkásságát feldolgozó, az MMA Kiadó által most megjelentetett portrékötet bemutatása, melynek során Ternovszky Bélával és a kötet szerzőjével, Varga Zoltánnal Buglya Zsófia beszélget.

A részletes program elérhető az Uránia weboldalán.

Nyitókép: Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező. Fotó: MTI/Cseke Csilla