Executive producerként csatlakozott Turai Balázs Amok című animációs filmjéhez a Monty Pythonból is ismert Terry Gilliam.

Osváth Gábor, a film egyik producere elmondta: Turai Balázsnak régóta inspirációt jelent Terry Gilliam életműve, többek között ezért keresték fel – angol ügynökén keresztül – az amerikai-brit alkotót. Terry Gilliam megnézte Balázs korábbi munkáit is (a Candide kalandjai-sorozat, Róma bukása), „és őszintén rajongott az Amokért, kedves sorokat írt róla” – mondta a producer, hozzátéve, hogy a világhírű alkotó csatlakozása a film előtt számos új lehetőséget nyit meg.

A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Turai Balázs filmje a tavalyi bemutatója óta 47 ország 105 fesztiváljának versenyprogramjában szerepelt, közülük 20 Oscar-kvalifikáló esemény volt. A filmet vetítették Ottawában (Kanada), Sitgesben (Spanyolország), a Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon (Dél-Korea), Tallinnban (Észtország), Clermont-Ferrandban (Franciaország), a Vienna Shortson (Ausztria) és Short Shorts (Japán) seregszemlén.

Az Amok idén júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a Szarajevói Filmfesztiválon pedig a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta. Elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, év elején pedig bekerült az Annie Awards idei jelöltjei közé.

Az Amok a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Filmjus Alapítvány támogatásával készült, gyártója a hazai Boddah volt. Utóbbi nevéhez fűződik többek között Buda Flóra Anna francia–magyar koprodukcióban készült, idén Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27 című alkotása is.

A képen Terry Gilliam. Fotó: Khaled Desouki / AFP