fbpx

A tervezőgrafika jubileumi tárlata

_D0A2863_Copy

?A XX. Országos Tervezőgrafikai Biennálé 2016 novemberében nyílt meg Békéscsabán. Az alkalmazott-tervezőgrafikus szakma negyven évvel ezelőtt indította el kiállítássorozatát, így most érkezett el a jubileumi huszadik alkalomhoz. A békéscsabai tárlat évente Budapesten is bemutatkozik: idén január 17. és február 11. között a Klebelsberg Kultúrkúria ad otthont ennek a válogatásnak. Az érdeklődők most 187 kiállító műveit tekinthetik meg? ? árulta el Szepes Hédi kurátor. A rangos seregszemle összegzi a hazai alkotók tervezőgrafikai munkáit különböző műfajokban: plakát, kiadvány, illusztráció, embléma, arculat, könyvborító, videografika, animáció, web design, információs rendszer, bélyeg és kiállítási grafika egyaránt szerepel a tárlaton. ?Arra törekedtem, hogy a díjazottak munkái mindenképpen a falra kerüljenek. Ugyanakkor idén tematikus pályázatok is voltak, így szép számmal szerepelnek a válogatásban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült plakátok és a Vasarely-évfordulóról megemlékező munkák is.?

_D0A2893_Copy

 

?A tervezőgrafikának temérdek műfaja van: ott vannak többek között a színházi, illetve a filmplakátok, a cégarculatok, a logók, az emblémák, a cégkatalógusok, a bélyegek, a könyvborítók, valamint a könyvillusztrációk.

Ha csak ezt a felsorolást nézzük, már akkor is megbizonyosodhatunk arról, hogy rendkívül sokszínű válogatást láthatunk.

 

Én pedig igyekeztem igazán változatos anyagot létrehozni, hogy megmutassam az érdeklődőknek, milyen gazdag a tervezőgrafika világa? ? fogalmazott a kurátor, aki nagy örömmel jegyezte meg: az idei kiemelt év az Országos Tervezőgrafikai Biennále életében. ?Jubileumot ünneplünk, és hatalmas öröm számunkra, hogy az idős mesterek, a középgeneráció tagjai és a fiatalok már negyven éve töretlenül alkotnak. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a pécsi és a soproni egyetem diákjai és tanárai is csatlakoztak a biennáléhoz, tehát ez egy országos jelentőségű és igazán nagy volumenű seregszemle. És az, hogy már a negyvenedikhez értünk, fontos mérföldkő.?

_D0A2868_Copy

 

Az Országos Tervezőgrafikai Biennále a szakma egyik legfontosabb bemutatkozási lehetősége. ?A művészek számot adhatnak arról, mivel foglalkoztak az elmúlt években, milyen új értékeket teremtettek. Ezeken a kiállításokon láthatjuk, hogyan alakult a műfaj, emellett pedig azt is megfigyelhetjük, milyen változásokat, újításokat hoztak magukkal az újabb generációk? ? így fogalmazott a seregszemléről Szepes Hédi, aki nagy örömmel tapasztalja, hogy az idős mesterek és a fiatal, feltörekvő művészek évről évre ugyanolyan lelkesedéssel alkotnak.

 

A XX. Országos Tervezőgrafikai Biennále budapesti tárlata február 11-éig látható a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei