fbpx

Test és harmónia: pályázat képző- és iparművészeknek

A sikerhez vezető út alapköveit: a publicitást és a kapcsolódás lehetőségét kínálja három magyar város alkotói számára a MANK legújabb, Kép/Test/Lét című pályázata.

Test / Harmónia címmel hirdet pályázatot a Művészetek Háza Veszprém és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. képző- és iparművészek számára az emberi test harmóniáját, az emberi mozdulat esztétikumát ábrázoló alkotások létrehozására, bemutatására. A téma ősi és meglehetősen tág, hiszen az ember és a mozgás, a tánc viszonyának feldolgozására vár képző- és iparművészeti alternatívát.

Izgalmas lehetőséget nyújt a nem fővárosban élő művészek számára – a szakma felé pedig érdekes eredményekkel kecsegtet – a MANK legújabb kezdeményezése. A szervezet három vidéki partnerintézménnyel együttműködve, az ország három különböző pontján hirdette meg alkotói pályázatát az emberi test és mozgás témakörében.

A pilotprogram első helyszíne Veszprém, ahol az emberi mozdulat esztétikumát, a táncoló, mozgást végző embert ábrázoló alkotásokat várják a régióhoz kötődő képző- és iparművészektől június végéig.

„A tánc, mozgás az emberi léttel szinte egyidős, ősi  művészeti ág. A harmonikus mozgás az ember életének fontos része, az egészség, kiegyensúlyozottság feltétele. Ez a téma rendkívül sokrétű, sokféleképpen megközelíthető és kitágítható” – mondja a programot gondozó Művészetek Háza Veszprém igazgatója, Hegyeshalmi László.

Hegyeshalmi László

A Veszprém megyében alkotóknak talán nem is kell túl mélyre nyúlniuk, ha a pályázat tematikájába illeszkedő inspiráció után néznének: „A test-harmónia téma azért is passzol a térséghez, mert Veszprém 22 éve a nagyon jelentős összművészeti, táncszakmai rendezvény, A tánc fesztiválja otthona.

A fesztivál alapítóival, Krámer György táncművésszel és Vándorfi Lászlóval a Művészetek Háza is szoros kapcsolatban áll, így a rendezvény által is képviselt kortárs vizualitás és kortárs zene együttes világa várhatóan ebbe a pályázati lehetőségbe is átszivárog majd”. A szakember hozzáteszi: a kortárs művészetben egyre jellemzőbbé válik a többműfajúság, vagy akár az egy mű létrehozásához felhasznált technológiák keverése.

Az esemény meghirdetésének nem titkolt célja, hogy támogassa a lokális művészeti közösségek létrejöttét, kohézióját, a különböző művészeti területek közötti együttműködést. Olyan alkalmakat igyekszik teremteni, amikor az egy-egy régióban alkotók találkozhatnak egymással és közönségükkel.

Bár a kortárs művészet nagyvároscentrumú, így a tematikus galériák választéka Magyarországon is elsősorban Budapesten érhető el, az alkotás folyamatához a magyar művészek gyakran és örömmel használják a Balaton-felvidék, vagy Veszprém sajátos hangulatú környezetét – emlékeztet Hegyeshalmi László.

Az intézmény nagy múltú civil szervezetekkel, például a harmincéves Veszprémi Művész Céhhel együtt azon dolgozik, hogy a helyi művészek, alkotócsoportok között újabb kapcsolódási pontok jöjjenek létre.

Ezzel együtt a Kép/Test/Lét program új színeket hozhat a kortárs művészeti életbe. Eddig be nem járt utakat nyithat a műfajok közötti együttműködésben, és alkalmat szolgáltat a három régió bemutatkozására.

A szakmai zsűri által kiválasztott művekből először a pályázatban részt vevő városok rendeznek saját tárlatot. Ezt követően a nyertes pályaművek és alkotók a Kép/Test/Lét program budapesti esszenciális tárlatán és közös katalógusban is bemutatkozhatnak.

Nyitókép: részlet Edgar Degas Tánc című festményéből

A rovat további cikkei