Kecskemet06
Zelenák Katalin kárpitművész

?Az idei Kecskeméti Textilművészeti Alkotóműhely programjait október 2. és 22. között rendeztük meg a Kecskeméti Alkotóházban? ? mondta el nekünk Zelenák Katalin kárpitművész, aki 2014 óta vezeti és szervezi Kecskeméten a textilműhelyeket. ?Erre a három hétre a támogatást a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Szakmai Kollégiumához benyújtott pályázatunkkal nyertük. Nagyon sok jelentkezőnk volt idén. A beadott munkák alapján csaknem 20 művész tudott részt venni az alkotóházi munkában velem együtt. Köztük: Rónai Éva iparművész, textilművész, Roskó Bea Franciaországban élő képzőművész, E. Szabó Margit textilművész, Harsay Ilona bőrtervező, Makkai Márta textilművész, Kocsor Lili Virág fiatal képzőművész, Fóris Katalin textilművész, Olajos Gyögy grafikus és festőművész, Olajos Ilka fiatal fotóművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, Páger Bernadett textilművész, Pápai Lívia textilművész, Sipos Éva textilművész, Király Vilmos szobrász, Szabó Verona textilművész, Bényi Eszter textilművész, Bein Klára ruhatervező, Kiss Katalin textilművész, Neumann Ildikó fotóművész, Nyerges Éva kárpitművész és Málik Irén textilművész.

 

Kecskemet07
Makkai Márta textilművész

?Szimpóziumot is tartottunk előadásokkal, vetítésekkel, nyílt nappal egybekötve. Idén Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója beszélt nekünk a Szombathelyi Képtár minitextil-gyűjteményének anyagáról. Mindig nagyon eredményes és tartalmas ez a háromhetes időszak ebben a gyönyörű, nyugalmas és inspiráló környezetben. Az itt elkészült vagy előkészített alkotások pedig évről évre gyarapítják a kortárs iparművészeti munkák tárházát. Az alkotóknak mindig nagy lehetőség, hogy itt dolgozhatnak, és a találkozónak köszönhetően a fiatal, valamint az idősebb művészgenerációk közelebbről is betekinthetnek egymás alkotófolyamataiba? ? mesélte a Kultúra.hu-nak Zelenák Katalin.

 

Kecskemet22
Páger Bernadett textilművész

?Az itt alkotó művészek munkái rendszeresen láthatóak a Szombathelyi Textil Triennálékon, illetve egyéb egyéni és közös országos tárlatokon? ? emelte ki a kárpitművész. Mint elmondta: a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Szakmai Kollégiumának támogatása nélkül nem jöhetett volna létre az esemény, de Király Krisztinának, a Kecskeméti Alkotóház vezetőjének is sokat köszönhetnek, hiszen áldozatos, kedves, türelmes, segítőkész hozzáállásának hála a művészek minden szempontból az alkotásra tudtak koncentrálni.

 

Kecskemet10_1
Kocsor Lili Virág festőművész

Wéber Anikó

Fotó: Olajos Ilka