fbpx

Tichy Gyula képeiből nyílt kiállítás a Nemzeti Galériában

A festő-poéta. Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere címmel nyílt kiállítás pénteken a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) a magyar szimbolizmus egyik kevéssé ismert alkotójának munkáiból.

Tichy Gyula a századelő egyik legkülönösebb életművét hozta létre rövid pályája során: művészete hol kifinomultan dekoratív, hol hátborzongató, mindig talányos, elgondolkodtató, nehezen felfejthető. Az 1920-ban, mindössze 41 évesen elhunyt alkotóról a kiállítás pénteki sajtóbemutatóján az MNG főigazgató-helyettese, Vígh Annamária elmondta: Tichy Gyula a képzőművészet mellett intenzíven érdeklődött a tudományok és az irodalom iránt is, szépen induló karrierjét azonban megtörte folyton kiújuló, súlyos betegsége.

Tichy Gyulának életében mindössze egy saját kiállítása nyílt meg öccsével, Kálmánnal közösen, majd az MNG 1979-ben szintén közös tárlaton mutatta be a Tichy testvérek művészetét. Egy nagylelkű magánygyűjtő adománya szolgáltatott alkalmat arra, hogy Tichy Gyula munkáiból most megnyílhasson az első önálló tárlat.

Földi Eszter, a mintegy 80 festményt, metszetet és grafikát felvonultató kiállítás kurátora hangsúlyozta: Tichy Gyula egy sajnálatosan rövid, de annál komplexebb életművet hagyott hátra. Festészetét és rajzi, grafikai munkásságát az angol és bécsi szecessziós mesterek, Beardsley, Walter Crane és Klimt művei inspirálták, mégis a gépészmérnöki karon kezdte meg tanulmányait, melyeket szintén betegsége szakított félbe. Gyakori ágyhoz kötöttsége miatt fordult a történelmi festészet helyett a grafika felé, először fa-, majd linóleummetszeteket alkotva. Haldokló tavasz című lapja 1909-ben a Műcsarnok csoportos kiállításán aratott komoly sikert, és ebben az évben jelent meg Egy tusos üveg naplója címmel grafikai albuma is.

Tichy a következő években felhagyott a metszéssel. Egyre inkább a tollrajzok felé fordult, melyeket talán készülő tudományos-fantasztikus regényéhez szánt illusztrációkként. A világháború kitörése igen rosszul érintette.

Jóslat című, utolsó rajzciklusa egyfajta, a háború kedvező lezárásáról szóló, tudományos-fantasztikus gondolatkísérlet – mondta el Földes Eszter.

Az eredetileg Tichy Gyula halálának centenáriumára időzített, ám a pandémia miatt most megnyílt kiállítás 2023. március 5-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Nyitókép: Endre királyfi Bizáncban (b) és a Rozsnyói városkép című festmény A festő-poéta – Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere című kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában

Fotók: MTI/Kovács Tamás

A rovat további cikkei