A La Mancha lovagja című musical máig ható üzeneteiből kiindulva a Budapesti Operettszínház pályázatot hirdetett az általános és középiskolai csoportok, drámatagozatok, valamint szakkörök részére Tiétek a színpad címmel. A színházi vetélkedő jelentkezési határideje szeptember 29-e volt.

Az eredeti musical premierje 1965.
november 22-én volt a washingtoni Square Színházban. Az első európai bemutatót
Madridban tartották, majd Londonban láthatta a közönség. Harmadik alkalommal
1971-ben, Budapesten mutatták be a nemes lovag gondolatébresztő történetét,
éppen az Operettszínházban, akkor Darvas Ivánnal a címszerepben. A teátrum 2020
óta hatalmas sikerrel játssza újra az előadást Vincze Balázs rendezésében,
Homonnay Zsolttal és Nagy Lóránttal a címszerepekben.

Don Quijote szélmalomharca sokunk számára nem ismeretlen: a történet arra keresi a választ, hogy milyen lenne a világ, ha abban a szeretet, az elfogadás, a gyengédség és a szolidaritás uralkodna. Vajon mit tudunk kezdeni napjainkban a lovagi nemeslelkűséggel, a tisztasággal, a lovagi eszményekkel?

A Tiétek a színpad címmel meghirdetett pályázatra számos fővárosi és vidéki iskolából jelentkeztek izgalmas, kreatív videókkal, amelyekben La Mancha lovagjának történetét dolgozták fel.

A beküldött videók anyagából a fiatalok mentorokkal, a Budapesti Operettszínház neves művészeivel (Füredi Nikolett, Nádasi Veronika, Szendy Szilvi, Nagy Lóránt, Kalocsai Zsuzsa, Czikora István László) dolgoznak a teátrumban november 2. és 5. között, majd a mentorokkal közösen készülnek a középdöntőre, ahol tizenkét csapat méri össze a tudását a zsűritagok előtt november 14. és 17. között. 

A döntőre december 11-én kerül sor a Kálmán Imre Teátrum színpadán, ahol öt csapat versenyez majd a fődíjért. Az ötödik csapatot a közönség juttatja a döntőbe a színház Facebook-oldalán zajló szavazáson. A versenyzők teljesítményéről a színház zsűrije fog dönteni, amelynek tagjai Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Polyák Lilla, az Operettszínház szólistája, Szilágyi Enikő színművész és Homonnay Zsolt színművész, rendező.

A fődíj egy lehetőség 2023 tavaszán arra, hogy a nyertes csapat bemutassa előadását a Kálmán Imre Teátrum színpadán, ezenkívül pedig jegyeket is kapnak a Budapesti Operettszínház egyik előadására.

Nyitókép: a Budapesti Operettszínház La Mancha lovagja című előadása. Fotó: Juhász Éva