fbpx

Tihany a jövő útján

A Tihanyban megvalósult fejlesztésekről tartotta meg legutóbbi kerekasztal-beszélgetését az Örökség Kultúrpolitikai Intézet.

Tihany, Hungary - Aerial view of the famous Benedictine Monastery of Tihany (Tihany Abbey) with Inner Lake behind and beautiful golden sunrise over Lake Balaton

A műhely soron következő állomásán Bendi Lajos, a Tihany Fejlesztési Programiroda ügyvezetője, Mihályi Jeromos perjel, a tihanyi bencés közösség vezetője és a tihanyi Levendula Színpad Kulturális Kft. ügyvezetője, Pataki Bence beszélgetett Rózsa Éva, a tihanyi Művelődési Ház igazgatója moderálása mellett. Az eseményre szeptember 2-án délután a tihanyi Alkotók házában került sor.

A kerekasztal-beszélgetést Rózsa Éva nyitotta meg, aki a felvezető gondolataiban kiemelte, a beszélgetés során három nagyobb témakört érintenek a résztvevők: Tihany múltját, jelenét és jövőjét. Az elmúlt időszak hangsúlyos önkormányzati beruházásairól, a Csokonai ligetről, a megújult Magtár épületről és az apátsági lépcsősorról Bendi Lajos beszélt. A Tihany Fejlesztési Programiroda ügyvezetője elmondta: megújult az 1700-as évek elején épült, kiemelt műemléki értékű apátsági Magtár épület. „A felújításnak elsősorban az volt a lényege, hogy azt a műemléki belső tartalmat adjuk vissza a közönségnek, melyet az 1960-as, 1970-es évek átalakításai elvettek, s egy olyan funkcióval ruházzuk fel az épületet, mely megtartja a régi, kulturális és a települési művelődési ház funkcióját, ezek mellett pedig a mai igényeknek megfelelő turisztikai tartalommal is rendelkezik: folyamatban van egy több mint százéves tihanyi fürdőkultúrát bemutató kiállítás kialakítása, mely a Magtár épületében kap helyet” – mondta Bendi Lajos.

Forrás: Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Mihályi Jeromos perjel, a tihanyi bencés közösség vezetője az apátságban megvalósult fejlesztésekről számolt be, majd hangsúlyozta: „A világörökség-várományos helyekre kiírt uniós pályázatból valósult meg az egyik legfontosabb egységünk, az apátsági múzeum, ahol egy megújult állandó, interaktív kiállítás várja nap mint nap a közönséget.” Mihályi Jeromos a rendezvényen továbbá beszélt az apátság előtti külső tér, a Rege udvar és az apátsági kortárs galéria megújításáról is.

„A tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpad igazán jó évadot zárt” – emelte ki Pataki Bence, aki szerint hamarosan újra reneszánszát fogja élni a nyári színház. A Levendula Színpad Kulturális Kft. ügyvezetője a beszélgetés során beszámolt azokról a fejlesztésekről, felújításokról, melyek az elmúlt két évben valósultak meg a szabadtéri színház környezetében, mesélt többek között a mosdók, a székek, a csapadékelvezetés már megoldott problematikájáról és a korszerűsített színpadtechnikáról is.

A beszélgetés során a résztvevők kitértek a pandémia, illetve a jelenleg is zajló orosz–ukrán háború negatív hatásaira, valamint érintették a munkaerőhiány témakörét is. A kerekasztal-beszélgetés a jövőbeni fejlesztési tervek felvázolásával zárult: Tihany fejlődését ma már egyértelműen akadályozza a „túlturizmus”, ezért a jövő fejlesztései között hangsúlyosan szerepel a település teljes közlekedési rendszerének megújítása – emelte ki a beszélgetés végén Bendi Lajos. A jövővel kapcsoltban Mihályi Jeromos perjel elmondta, remélik, hogy 2023 elejére lekerül a „lepel” az apátság épültéről, a teljes, komplex belső és külső felújítás pedig várhatóan 2023 végére, 2024 elejére fejeződik be.

Forrás: Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Nyitókép: Shutterstcok/ZGPhotography

A rovat további cikkei