A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban a látogatók nemcsak egyik legfontosabb, 1055-ben keletkezett nyelvemlékünk eredeti példányát tekinthetik meg, de megismerhetik az apátság megalapításának történeti körülményeit és egykori működését is.

A tihanyi alapítólevél, amelyben I. András király 1055-ben összeíratta a monostor birtokát, az egyik legfontosabb magyar nyelvű szórványemlék, a lejegyzett magyar szavak latin nyelvű szövegbe ágyazódnak be. Az alapítólevelet I. András is ellátta kézjegyével, az aláírók között van német, szláv és magyar nevű ispán.

Az augusztus 31-ig látogatható kiállítás központi része a tihanyi alapítólevélnek szentelt terem, ahol egy speciális vitrinbe helyezték el a dokumentumot. A kiállítás része a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalának, amely a barokk templom melletti látogatóközpontból a bemutatkozó filmmel indul. A kiállítás végén, a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban a gyerekeket egy nagy társasjáték várja.

Az apátság több rendezvényt is szervez a tihanyi alapítólevél és korának élményszerű bemutatására. Június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján két szakvezetés is indul a látogatóközpontból. A túrákon korabeli gregorián ének csendül fel, az érdeklődők találkozhatnak I. András királlyal és lovagjaival, megkóstolhatják a szerzetesek által készített italokat és ételeket. Júliusban és augusztusban is lesznek speciális vezetések életmódtörténeti és nyelvészeti fókusszal, valamint ingyenes hangversenysorozattal és levendulás programokkal várják az érdeklődőket a nyár folyamán a tihanyi bencések.

A tihanyi apátság alapítólevelének eredeti példánya a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum Tihanyi alapítólevél személyesen című kiállításán. Fotó: Vasvári Tamás / MTI