L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára köszöntőjében felidézte a kezdeteket, amikor az elmúlt években elhatározták, nagy vállalkozásba fognak bele, amelynek első eredménye a tavaly megjelent 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon címet viselő magyar, később angol nyelven is hozzáférhető kiadvány lett. A könyv szakmai sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy tovább folytatják a munkát, hiszen azt tapasztalták, hogy a magyar könyvespolcokról hiányoznak azok a kötetek, amelyek megfelelő színvonalon, korszerű kínálatot nyújtva és gyönyörű kivitelben informálnák a turistákat. Az utóbbi évtizedekhez képest jelentősen átalakultak az olvasói és a fogyasztói szokások is ? hívta fel a figyelmet.

_DSC5923

?Olyan könyvekre van szükség, amelyek gazdagon illusztráltak, informatívak és olyan praktikus információkat is tartalmaznak, mint például az intézmények nyitva tartása, szolgáltatásai. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy olyan útikönyvsorozatok szülessenek, amelyek a legfontosabb kulturális értékeket mutatják be, ezáltal pedig elérhetjük, hogy minél többen járjanak múzeumba? ? fogalmazott a miniszterhelyettes, majd hozzátette: a kötet kiváló magyar szerzők, szócikk írók és fotósok munkájának eredménye.

_DSC5951

Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet ügyvezetője elmondta, hogy a 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon című kötet összeállításánál a szerkesztők hamar szembesültek azzal a ténnyel, hogy terjedelmi okok miatt nem tudnak majd minden lényeges múzeumot szerepeltetni. Ekkor merült fel a gondolat, hogy amint lehetőségük lesz a kötet folytatására, egy-egy turisztikai régió specifikus kulturális látnivalóit komplexebb módon mutassák be. A Nemzeti Kulturális Alap pedig meg is adta a lehetőséget a kötet folytatására. A gyűjtési szempont továbbra is a kulturális vonatkozás maradt, de tágabban értelmezhetőek, megtalálhatóak bennük a régió történetét, hagyományait bemutató tájházak, helytörténeti gyűjtemények, a környéken található múzeumok, irodalmi és képzőművészeti kiállítóhelyek, arborétumok, ökocentrumok ? árulta el az ügyvezető igazgató. A könyv hasznos útitárs lehet, amelynek segítségével tartalmassá válhat a nyaralás, és a turisták talán ahhoz is kedvet kapnak, hogy a szezonon kívül újra ellátogassanak.

_DSC5962

?A hasznos útitárs kritériumnak igyekeztünk kinézetében és tartalmában is megfelelni, éppen ezért egy jól kézbevezető, akár egy strandtáskában is elhelyezhető, könnyen kezelhető, informatív, jól áttekinthető, tartalmas könyvet adtunk ki? ? mondta Makranczi Zsolt. A régiók a települések szerint csoportosítva különböző fejezetekbe vannak rendezve és 14 tematikus ikon segíti bennük a tájékozódást ? fűzte hozzá.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyedülálló kezdeményezésnek nevezte az új kötetet. Mint elmondta, mindenkinek hasznos kalauz lehet, aki szereti a magyarságot és a szülőföldjét. ?A kötetben megjelenő intézmények, tájházak és települések a népi kulturális értékek mellett évszázadok teljesítményét és eredményeit mutatják be, és gondozott tájakkal, értékteremtő állandó és időszaki kiállításokkal várják a turistákat és a vidéken élőket? ? fogalmazott a miniszter, aki szerint egy-egy pillanatnyi benyomás is életre szóló élményeket jelenthet a látogatók számára.

Fotó: Papp Eszter