Ezzel a címmel mutatja be november 18-án szombaton a Ciróka Bábszínház legújabb produkcióját. A Varsányi Péter rendezésében látható előadás az óvodásoknak szóló Találtunk egy kalapot mesesorozat része.

A történet egy mesélő képzeletében játszódik, aki elképzel egy sivatagot, amelybe besétál két teknős. Az egyiküknek születésnapos megérzése lesz, vagyis úgy érzi, hogy valakinek születésnapja van; ekkor kezdetét veszi egy utazás. Elindulnak, hogy megtudják, kinek is van születésnapja, hiszen szeretnének ők is részt venni a zsúron.

Varsányi Péter rendező elmondta: kezdettől fogva a koncepció része volt, hogy több síkon játszódik a történet. Egy-egy jelenet cselekménye közös improvizációk, mesélések során alakult ki. Az óvodások nyelvén megszólaló játékos előadásnak van egy mélyebb, filozófiai rétege is – leginkább a létezés csodájáról szól, arról, hogy milyen jó dolog lenni. A finom humorral átszőtt előadásban különböző bábos formákkal kísérleteztek az alkotók. Lehetséges-e egy bábot vagy egy élettelen tárgyat úgy életre kelteni, hogy a színészek hozzá sem nyúlnak? Hogyan képes egy fény- és hanghatás lélekkel megtölteni egy-egy tárgyat?

A rendező elárulta, hogy lesz az előadásnak olyan jelenete, ahol az eredetihez képest egészen más funkcióban használják a tárgyakat, sőt egy élő hangjátéknak lehetnek fül- és szemtanúi a nézők. Elmondta továbbá, hogy a technikák között egy, a filmek világában használatos formát, a foley-t is alkalmazzák. Általában, amikor egy film elkészül, nagyon kevés hasznos hangot tudnak a helyszíneken rögzíteni, ezért a zörejmestereknek minden egyes lépést, fűszálrezdülést utólag, a stúdióban is fel kell venniük. Itt is ez történik: a színpadon különböző tárgyak, anyagok és mikrofonok segítségével születik meg az élő hangjáték.

Varsányi Péter, aki egyben a darab írója is, az előadás alapötletét illetően meseélményeiből is inspirálódott. Kedvenc gyerekkönyvírója, Jon Klassen adta az egyik kezdeti inspirációt – a kanadai gyerekkönyvíró- és illusztrátor a kortárs gyerekirodalom egyik legeredetibb, legszellemesebb alkotója. Képeskönyveinek nagy erénye, hogy didaxis nélkül, észrevétlenül tanítanak. A rendező bízik benne, hogy az előadás ugyanolyan bolondos, váratlan és meglepő lesz, mint maga a cím. Ajánlja mindenkinek, akiben még ott rejtőzik a kíváncsi, mindenre nyitott belső gyermek.

A képen jelenet az előadásból. Fotó: Ujvári Sándor